Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Június 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Két hét múlva kezdődhet az aratás

Két hét múlva kezdődhet az aratás

Két hét múlva az őszi árpa aratásával megkezdődhetnek a nyári betakarítási munkák, ha az elkövetkezendő időszakban jelentős lehűlés nem érkezik

- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnöke az MTI érdeklődésére.

Petőházi Tamás ismertette, hogy ahol a napokban volt csapadék, ott az segítheti a szemtelítődést az őszi kalászosoknál, kivéve a Kisalföldön, ahol korábban a leginkább aszályos volt az időjárás. A repce termésmennyiségére viszont a lehullott eső már nem tud érdemi hatást gyakorolni. Az esőzések segítették a kapás növények fejlődését, ugyanakkor a napraforgó esetében a kórokozók, kártevők elleni védekezést nehezítették - tette hozzá.

Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke elmondta, hogy az őszi vetésű növényeknél prognosztizálható a terméskiesés a tavaszi aszály miatt, így közepes termésre számít. A zöldborsó betakarítása a héten kezdődött, egyelőre csak az öntözetlen területeken. Várhatóan július 10-ig befejeződik a borsó betakarítása, amely mellett párhuzamosan vetik a csemegekukoricát, amelynek munkálatai 65 százalékon állnak.

Rittlinger József, a testület Baranya megyei elnöke közölte: az aratás előreláthatólag június 26-án kezdődik a megyében. A repcénél nagy a terméskiesés, gyenge, hektáronként 2,5-3 tonna várható. Árpánál hektáronként 4,5-5,5 tonnára lehet számítani, búzánál hektáronként 5-6,5 tonnát becsülnek. A kukoricánál vegyes a kép, a későbbi vetésűeknél látványos növekedést hozott a csapadék. Napraforgónál közepes termésre számítanak.

Taskó József, a NAK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke elmondta, a csapadék hiánya miatt az őszi kalászosok esetében 15-20 százalékos, repce esetében 20-25 százalékos termésveszteséggel számolnak a gazdák. Az aratás a csapadékmentes idő hatására valószínűsíthetően egy héttel hamarabb elkezdődhet, de ha csapadék érkezik, az ezt felülírhatja, és a megszokott időben kezdődhet el a betakarítás.

Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke szerint az elmúlt hetekben hullott csapadék a tavaszi vetésű növényeknél enyhítette az aszályos időszak miatti terméskiesést, azonban ez nem jelenti azt, hogy a növények teljes mértékben kompenzálni tudnak. Az őszi kalászosok és a repce esetében már későn jött a csapadék, legfeljebb a további károkat akadályozta meg.

A megyei elnökök közlése alapján jelenleg a permetezési, növényvédelmi munkák zajlanak, illetve készülnek a gazdák az aratásra.

Címkék: aratás, mezőgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során