Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Március 22. 10:12, szerda | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Ketten kaptak idén Királyi Lándzsa-díjat Esztergomban - FOTÓK

Ketten kaptak idén Királyi Lándzsa-díjat Esztergomban - FOTÓK

Idén Andrásfalvy Bertalan, néprajzkutató, egyetemi tanár, volt miniszter és Kocsis István történész, író kapta a Lancea Regis, azaz Királyi Lándzsa-díjat március 18-án Esztergomban.

A Societas Lancea Regis (SLR) elnevezésű szervezet által a várban megrendezett eseményen a díjátadót követően Szent István király és Esztergom szoros kapcsolatáról, valamint a Kárpát-medencében megalapított magyar haza különböző aspektusairól szóló konferencián vehettek részt az érdeklődők.

Az esztergomi vár királyi kápolnájában az első díjazottnak számító Somogyi Győző, festő, grafikus és az előző Lancea Regis-díjazott Varga Tibor történész, Kátai Zoltán énekmondó, zenész, a hollókői Szent László Lovagrend autentikus ruhába öltözött tagjai, valamint az SLR tagsága mellett részt vett az eseményen Romanek Etelka polgármester is.

Idén professzor, doktor Andrásfalvy Bertalan és Kocsis István vehette át a Királyi Lándzsa-díjat. Az átadáskor elhangzott, hogy az ország legalkalmasabb és legrangosabb helye Esztergom, azon belül is a királyi vár kápolnája.

A Királyi Lándzsa Társaság ügyvivője, Szilágyi Péter elmondta, hogy a Societas Lancea Regis tagsága minden évben összeül a díj adományozása céljából és egyhangú döntés hoz arról, hogy szerintük ki az, aki a társaság alapításakor megadott célokat a legjobban segíti. Idén úgy határoztak, hogy két személy is megkapja az elismerést. Andrásfalvy Bertalant kiemelkedő tudományos munkássága, közéleti tevékenysége, nemzetépítő és nemzetnevelő életműve, Kocsis Istvánt pedig kiemelkedő irodalmi, drámaírói és történészi munkássága, különösen a magyar Szent Korona ismerete és tisztelete érdekében kifejtett alkotó tevékenysége elismeréseként részesítették a Lancea Regis-díjban.

A díj három részből áll: egyrészt a Szent Lándzsát is ábrázoló, eredeti Szent István dénár kétszeres méretének ezüst bevonatú bronz másolata, másrészt Somogyi Győző a Nemzet Művésze kézzel írott oklevele, harmadrészt a díjazottat a Societas Lancea Regis tagjai közé fogadja.

A díjátadást követően az esemény nyilvános fejezetének folytatásában, az esztergomi vár lovagtermében hangzottak el a köszöntők, a méltatások illetve több történelmi témájú előadás és lovagi torna bemutató.

Romanek Etelka köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet felépítése, a nemzetmegmaradás súlyos, de gyönyörűséges feladata nehéz, de nem adhatjuk fel.
„Sokan vagyunk elkötelezettek, akik erős, magyar szellemiséggel vannak felvértezve. A nemzetben és a keresztény értékrendben gondolkodók számára egyértelmű, hogy ez nem más, mint a rend és a szakralitás helyreállítása” – emelte ki.

Ezt követően a Királyi Lándzsa történetét, illetve az azt viselő Szent István ezüstdénáron látható lándzsaábrázolást, valamint a Societas Lancea Regis szervezet alapítását, céljait, történetét ismerhették meg a jelenlévők.
A rendezvényen ezek után mondták el az idei két díjazott méltatását, illetve az ő előadásaikat. Andrásfalvy Bertalan és Kocsis István után professzor Prokopp Mária és Horváth István, a Balassa Múzeum volt igazgatója, régész tartott Esztergom nagy történelmi korszakairól előadást. A prózai részeket helyenként váltva Kátai Zoltán énekmondó, zenész muzsikálása, és a hollókői Szent László Lovagrend látványos harci epizódokat bemutató harci jelenetei színesítették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.