Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiakadt a VM a tollfosztás elleni kampány miatt

Kiakadt a VM a tollfosztás elleni kampány miatt

Pert fontolgat a vidékfejlesztési tárca a hazai tollszedést érő kritikák miatt - szerinte manipulatív, hisztériakeltő fotókkal sokkolják a külföldi közvéleményt, s magyarellenes hangulatot gerjesztenek. A téma kényes, hiszen Magyarország épp november elején volt a Kínában megrendezett, III. Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál díszvendége.

A Magyarországon hagyományos tevékenységnek számító tollszedés megfelel mind a nemzetközi, mid a hazai állatvédelmi szabályoknak. Az érett libatoll engedélyezett technológiával történő eltávolítása nem minősül állatkínzásnak. A kormány korábban is, most is kiáll a magyar libatenyésztők mellett és nem hagyja szó nélkül, hogy lejárató kampányt folytassanak ellenük - hangsúlyozza közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium, hozzátéve, mérlegelik annak lehetőségét, hogy jogi útra tereljék az ügyet.

A tárca szerint néhány külföldi lapban a korábbról már ismert, manipulatív, hisztériakeltő fotókkal riasztják a külföldi közvéleményt és gerjesztenek ismét Magyarország ellenes hangulatot. Még 2010-ben az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálata megállapította, hogy a megfelelően kivitelezett tollgyűjtés az állatok szenvedése nélkül is végezhető. Az EU Élelmiszer- és Állategészségügyi Hivatalának (FVO) szakemberei helyszíni szemlén is tanulmányozták a magyar tollazást. A szakértők véleménye egyértelműen elismerő volt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatósági állatorvosai emellett az egész ország területén kiemelt gyakorisággal ellenőrzik a tollazási időszakban a libatartókat - mutat rá levelében a minisztérium.

A tollfosztás ügye azért is aktuális, hiszen Magyarország volt a III. Nemzetközi Toll- és Pehelyfesztivál díszvendége, melyet november 10-12. között rendeznek meg a kínai Anhui tartományban, Luan városban. Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára az egyetlen külföldiként vett részt a rendezvényt levezető elnökségben.

Az államtitkár a fesztivál megnyitóján röviden bemutatta a magyar toll- és konfekcióipar jelenlegi helyzetét, és felhívta a résztvevők figyelmét, hogy Magyarország kiváló minőségű toll előállítására alkalmas lúdfajtákkal, valamint lúdnevelési és tollfeldolgozási technológiákkal rendelkezik.A magyar cégek 150 négyzetméteres standon mutatták be termékeiket a kínai, valamint a fesztiválon résztvevő többi külföldi cég számára.

A fesztivál ideje alatt Czerván György tartományi és városi vezetőkkel is tárgyalt a kínai-magyar mezőgazdasági együttműködés bővítésének lehetőségeiről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: