Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 05. 13:02, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kiküldte az összes felkérő levelet a reprezentatív szűrővizsgálatra a Semmelweis Egyetem

Kiküldte az összes felkérő levelet a reprezentatív szűrővizsgálatra  a Semmelweis Egyetem

Lezárult a felkérő levelek kiküldése az országos, reprezentatív koronavírus szűrővizsgálatra; összesen 17 778 ember kap meghívást a programban való részvételre - közölte a Semmelweis Egyetem kedden az MTI-vel.

A felsőoktatási intézmény a közleményében azt írta, a szűrés után 24-48 órával értesítést kapnak azok, akiknek szűrővizsgálat keretében pozitív lett az eredményük. Ha a teszt negatív, akkor ilyen külön értesítés nem történik, a lelet megtekinthető ügyfélkapun keresztül az EESZT-ben vagy a háziorvos segítségével. Ha valaki pozitív lesz, akkor a kontaktjainak szűrése is megtörténik - írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos: nincs várakozás másokkal egy légtérben, a mintavétel megfelelő védőfelszerelésben történik és a személyzet tesztelése is folyamatos.

Az egyetem azt kéri, annak érdekében, hogy a felmérés minél pontosabb képet mutasson a hazai járványügyi helyzetről, rendkívül fontos, hogy akik meghívást kaptak, el is menjenek a szűrésre.

A közlés szerint a mintavétel fájdalommal nem, maximum kisebb kellemetlenséggel jár. A vizsgálat három részből áll. Az aktuális fertőzöttség megállapítását a ma ismert legbiztosabb módszerrel, nyálkahártyából vett mintából PCR-teszt segítségével végzik, ami képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából vett mintán genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. Ezen kívül vérvétel is történik, amelyből egyrészt az esetleges korábbi fertőzés miatt képződött antitesteket, másrészt olyan paramétereket vizsgálnak, amelyek befolyásolhatják az egyén vírus iránti érzékenységét, növelhetik a fertőzés vagy szövődmény valószínűségét.

A vizsgálat része egy 50 kérdést tartalmazó kérdőív is, amely segítségével arra is választ kapható, hogy mik azok a speciális társbetegségek, szokások - például a dohányzás -, amelyek elősegíthetik, vagy éppen megakadályozhatják a betegség kialakulását. A kérdőív rákérdez mindennapi tevékenységekre, szokásokra, a lakóhelyre, az egészségi állapotra és az iskolázottság szintjére - tájékoztatott az egyetem.

Címkék: koronavírus, minta, teszt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.