Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 25. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: orientpress

Kilábalhat a kommunizmusból Kína

Kilábalhat a kommunizmusból Kína

Élesben tesztelik több tartományban is a kommunista pártból való kiléptetést Kínában, ami egy hosszú évek óta halogatott reform kezdetét jelentheti az országban. A Global Times című napilap a kelet-kínai Csöcsiang tartomány Pucsiang megyéjének példáját említi, ahol nemrég több mint félszáz fő párttagságának visszavonását jelentették be.

A kísérleti jelleggel zajló program keretein belül a helyi párttagokat tíz szempont alapján április óta értékelik. Az 55 kiléptetendőn túl több mint 400 főt figyelmeztetésben részesítettek, nekik legfeljebb egy évük van arra, hogy 'helytelen viselkedésüket korrigálják'. Szintén a párttagok minősítésével és a kritériumoknak nem megfelelők kizárásával kísérletezik a dél-kínai Kuangtung tartomány, ahol a párttagoknak egy százas skálán 60 pontot kell teljesíteniük a bennmaradáshoz. Az 'alkalmasság' alapját mindkét esetben a párt alapelveinek betartása, valamint a szabályainak való megfelelés jelenti, ehhez jönnek más mutatók, például az ideológiai elkötelezettség.

A múlt év végére 85 milliósra duzzadt párt tagságának csökkentése évek óta téma a politikában, de a Hu Csin-tao és Ven Csia-pao fémjelezte előző vezetés a kivitelezés nehézségei miatt újra és újra elhalasztotta. Hszi Csin-ping elnök januárban nyilvánosan is kimondta, hogy a párttagságot szabályozni kell, az arra érdemesnek nem minősülő párttagokat pedig ki kell zárni.

A bírálók szerint a párttagok egy része erkölcsileg korrupt, nem elkötelezett a kommunizmus eszméje iránt, s közönyös a szervezetet és annak alapelveit illetően. A vezetésének szerintük olyan működési mechanizmust kell kidolgoznia, amely kiszűri a párttagsággal csupán jobb anyagi és karrierlehetőségeket keresőket, ezek távozása ugyanis a párt általános minőségi színvonalát és hatékonyságát fokozná.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).