Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Február 11. 16:42, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Kínos diplomáciai baki miatt menesztik a párizsi román kulturális intézet igazgatóját

Kínos diplomáciai baki miatt menesztik a párizsi román kulturális intézet igazgatóját

Egy kínos baki miatt menesztik a román kulturális intézet párizsi fiókjának igazgatóját - közölte szerdán a román külügyminisztérium.

A szaktárca azt követően folytatott vizsgálatot a kulturális intézet párizsi fiókjánál és a francia fővárosban működő román nagykövetségen, hogy a múlt héten egy Párizsban élő román író nyílt levelet intézett a párizsi román nagykövetnek. Ebben Radu Portocala felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a kulturális intézettől kapott egyik elektronikus levélbe - a rendezvényre szóló meghívóba - az alkalmazottak figyelmetlensége miatt csatolmányként is bekerült a meghívottak listája is, s a nevek mellett különböző illetlen megjegyzéseket lehetett olvasni.
A meghívó Klaus Iohannis román elnök párizsi látogatása alkalmából szervezett kulturális rendezvényre szólt. A mellékelt listán a meghívott vendégek nevei mellett olyan megjegyzések voltak olvashatók, mint "ronda", "nem kívánatos", vagy "a feleségével akar jönni". Az ügy akkora felháborodást váltott ki Bukarestben, hogy Bogdan Aurescu külügyi államtitkárnak a szenátus illetékes szakbizottságában is magyarázatot kellett adnia miatta.
A román külügy a párizsi nagykövetségen dolgozó egyik beosztott munkaviszonyát is felbontotta, mivel őt is vétkesnek találták a kínos bakiért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).