Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Január 17. 13:02, szerda | Helyi
Forrás: közlemény

„…kinyúlhat égig a lélek” – Kultúra napja különleges kiadvánnyal Esztergomban

„…kinyúlhat égig a lélek” – Kultúra napja különleges kiadvánnyal Esztergomban

Esztergom önkormányzata január 22-ére, a Magyar Kultúra Napjára reprezentatív irodalmi kiadvánnyal jelentkezik, amely méltán irányítja ismét Esztergom Babitsára – Babits Esztergomára a figyelmet.

A „…kinyúlhat égig a lélek” címmel Babits Mihály esztergomi vonatkozású verseiből és esszéiből készült összeállításban helyet kapott, többek között, a Dal az esztergomi bazilikáról, Ádáz kutyám és a Jónás könyve is, illetve a három fontos Babits esszé: Esztergomi riport, Esztergomi séta, Szent István városa.

G. Tóth Franciska, a MNM Babits Mihály Emlékházának irodalmi muzeológusa, kísérői szövegei Babitsot élő, ösztönző örökségként tolmácsolják. Babits műveit korabeli fotók és képzőművészeti alkotások illusztrálják Einczinger Ferenctől és Scheiber Hugótól. Az esztergomi évek Babitsné Tanner Ilona – Török Sophie költői hagyatékában is visszhangoznak. Figyelmes gesztus, hogy verssel, festménnyel, magyarázó sorokkal emlékezik meg róla a szerkesztő. A precíz forrás- és jegyzetanyag alapján valamennyi alkotás beazonosítható, amely hasznos lehet személyes ismeretbővítésre, valamint iskolai tanulmányokhoz is. Szintén újszerű és szívet melengető, hogy a kötet zárásaként irodalomtörténészek, költők és írók véleményét olvashatjuk a Babits könyvről. A könyv gazdagságát fokozza a tervező tipográfus Szeder Balázs Péter munkája, akinek a keményfedél különleges, porózus tapintású felülete, az előlapok sűrű díszmintázata, a lapok egységes szépiás tónusa köszönhető.

Az Esztergom Város Önkormányzata kiadásában megjelent, az esztergomi Spori Print Vincze nyomdában készült könyv a Babits Mihály Könyvesboltban és a budapesti Írók Boltjában lesz kapható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT