Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2016. Szeptember 20. 14:09, kedd | Belföld
Forrás: mti

Kis népszámlálást indít október 1-jén a KSH

Kis népszámlálást indít október 1-jén a KSH

Kis népszámlálást, úgynevezett mikrocenzust tart a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) október 1. és november 8. között - jelentette be Németh Zsolt, a szervezet elnökhelyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az adatfelvétel első eredményeit várhatóan 2017 májusában teszik közzé.

A népesség-összeírást a tízévenként rendezett népszámlálás félidejében tartják, a lakosság 10 százalékának, csaknem egymillió embernek a megkeresésével. A cél az, hogy felmérjék az elmúlt öt év társadalmi változásait. A mikrocenzussal a KSH adatokat kap a népesség nagyságáról és összetételéről életkor, nem, családi állapot, iskolai végzettség, foglalkoztatottság, nemzetiség és számos más demográfiai mutató alapján, továbbá képet kap a lakásállomány főbb adatairól is.

Az összeírás 2148 település 440 ezer címét érinti, a kiválasztott lakásokban élők részvétele kötelező, de a kérdőíveken nem szerepel a válaszadók neve, és az adatokat kizárólag statisztikai célokra használhatják.

A KSH sajtótájékoztatóján - amelyen színészekkel játszatták el a különböző adatfelvételi lehetőségeket, és bemutattak egy tájékoztató kisfilmet is - Németh Zsolt azt mondta: a rövidesen kezdődő, tízszázalékos mintán végzett adatfelvétel Európában is egyedülálló. Ezzel összefüggésben jelezte, úgy látják, "egyre terjed a tényekre alapozott döntések kultúrája".

Szavai szerint az adatfelvétel után példa nélküli mennyiségű és részletezettségű információ áll majd rendelkezésre a magyar társadalomról. Úgy fogalmazott: a mikrocenzus egy nagy felbontású szelfi a magyar társadalomról, Magyarországról.

Mikrocenzust 1963 óta tartanak, és most első alkalommal nem papíron, hanem elektronikusan töltik majd ki a kérdőíveket a számlálóbiztosok laptopon vagy tableten. Október 9-éig internetes válaszadásra is lehetőség lesz, az ehhez szükséges kódokat az érintettek levélben kapják meg. Az adatfelvételi körbe kerülteket a KSH szeptember 26. és 30. között értesíti postán.

A mikrocenzus lakás- és személyi kérdőíveinek megválaszolását törvény írja elő azoknak, akik a mintába bekerültek. A kérdőívek internetes kitöltése nagyjából fél óráig tart. A kérdőívcsomag ezen túl további öt kiegészítő kérdőívet is tartalmaz, ezek közül minden háztartáshoz csak egyféle kérdéssor tartozik.

A kiegészítő kérdésekre a válaszadás önkéntes. Ezek a társadalmi rétegződésről, az egyes foglakozások presztízséről, a szubjektív jólétről, a boldogságérzésről, az egészségi problémából fakadó akadályozottságról, valamint a nemzetközi elvándorlásról szólnak. Németh Zsolt ezzel összefüggésben arról beszélt, a kiegészítő kérdések véglegesítése előtt konzultáltak az érintett civil társadalmi szervezetekkel, köztük a mozgássérültek, a vakok és gyengénlátók vagy az autisták egyesületeivel, továbbá együttműködtek a nemzetiségi önkormányzatokkal.

Virág Eszter, a mikrocenzus szóvivője, a KSH adatgyűjtés-módszertani osztályának vezetője elmondta, a kiválasztott háztartásokban, lakásokban élők mindegyikéről személyi kérdőíveket töltenek ki.

A kiegészítő kérdőívek közül kiemelte, a nemzetközi vándorlásról szólót, mellyel egyebek mellett arra keresik a választ, hogy a Magyarországról távozók mennyire találják meg számításaikat külföldön, kikkel utaznak, milyen életkörülmények között élnek, milyen terveik vannak, itthon szerzett képzettségükkel találnak-e munkát és tervezik-e hazatérésüket.

Kitért arra is, a könyvtárosok is segítik majd az adatfelvételt azzal, hogy az intézményekben biztosítják a kérdőívek internetes kitöltését.

Az adatfelvételben 4 ezer számlálóbiztos vesz részt, nagy részüknek már van népszámlálási, adatgyűjtési tapasztalata, de képzéseken, érzékenyítő tréningeken is részt kell venniük. A számlálóbiztosok igazolványt kapnak; jogosultságukat az ingyenesen hívható 06 80 200 014-es telefonszámon is ellenőrizheti az, akihez becsengetnek. Az adatfelvétel részleteiről, céljairól pedig a www.ksh.hu/mikrocenzus2016oldalon lehet tájékozódni.

A KSH elnökhelyettese közölte azt is, az adatfelvétel és annak feldolgozása mintegy 3,5 milliárd forintba kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 07:37, kedd | Belföld

Szijjártó: idén megdől a tavalyi beruházási, foglalkoztatottsági és exportrekord

Idén minden gazdasági nehézség ellenére megdől a tavaly született beruházási, foglalkoztatottsági és exportrekord Magyarországon, ez részben az autóipar szárnyalásának is köszönhető - közölte a miniszter.

2023. Október 03. 07:36, kedd | Belföld

Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján.

2023. Október 03. 07:34, kedd | Belföld

MÁV: csak szerdától kell átszállniuk a railjetutasoknak Bécsben

Újabb változást jelentett be az osztrák államvasutak: nem hétfőtől, csak szerdától kell átszállniuk a railjetutasoknak Bécsben - tájékoztatta a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-t.

2023. Október 02. 14:34, hétfő | Belföld

A 7. legjobb foglalkoztatási adat a magyar az unióban

Így fest jelenleg a unkanélküliség az EU-tagállamokban.