Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kit kárpótol a Kárpótlási Jegy?

Kit kárpótol a Kárpótlási Jegy?

A napi.hu az új Földtörvény életbelépése előtt pár hónappal egy rendkívüli tanulságokat szolgáló sztorival jött elő. Az online újság arról ír, hogy egy kárpótlási jegy tulajdonosa perli az államot, mert hiába forog a tőzsdén a papír, a kárpótlási jegyet 7 éve nem lehet felhasználni arra, amire szánták.

A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma előtt kezdődött perben a felperes, aki egyébként 100 ezer forint címletértékű kárpótlási jegy tulajdonosa azért kér kártérítést, mert az állam 2006 decembere óta nem biztosít kínálatot a kárpótlási jegyek felhasználására. A kormány egyébként érzékelte a helyzet visszásságát, mert már a tárgyaláson a fejlesztési tárca képviselője azt mondta, hogy jogszabályi változtatással a helyzet általános rendezésére készül a kabinet. A kárpótlási jegy tulajdonos – ha már eddig várt – adott türelmi időt, és a tárgyaláson bejelentette, október végéig hajlandó várni.

A kilencvenes évek elején a kárpótlási törvény alapján a szabadságuktól, életüktől, vagyonuktól megfosztott emberek vagy azok örökösei (összesen mintegy másfél millióan) több mint 200 milliárd forint értékben kaptak kárpótlási jegyet, amelyet bizonyos esetekben földárveréseknél, állami ingatlan megvételénél, de leginkább állami társaságok privatizációjánál lehetett fölhasználni. A tőzsdére eljutott nagy cégek szinte mindegyikénél volt lehetőség a kárpótlási jegyek felhasználására, de ahogy ezek elfogytak, illetve leállt a privatizáció, úgy apadtak el a felhasználási lehetőségek. A kárpótlási jegyet 1992. december 1-jén vezették be a tőzsdére, ám az utóbbi hét évben alig volt forgalma. A tegnapi kereskedésben azért volt kötés, és még némi emelkedés is. A kárpótlási jegyek 649 forinton zártak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár