Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Október 22. 00:30, szombat | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Kitüntetésekkel a Magyar Festészet Napja Esztergomban

Kitüntetésekkel a Magyar Festészet Napja Esztergomban

Idén 15. alkalommal zajlott le a Magyar Festészet Napja nevű rendezvénysorozat, amelynek idén Esztergom volt az egyik kiemelt helyszíne.

Október 16-án a Rondella Galériában a program fővédnöke, Dr. Erdő Péter bíboros, prímás jelenlétében adta át Esztergom Város Díját az 1956-os forradalomhoz és Mindszenty bíboroshoz kapcsolódó országos pályázat eredményhirdetésén Romanek Etelka polgármester.

Minden évben, Szent Lukács, a festők és orvosok védőszentjének napja, október 18. köré szerveződnek azok a kiállítások, ahová a kortárs művészetet kedvelő nagyközönséget várták. 2002-ben a Feneketlen tónál egy hétvégén indult az első rendezvény. Mára több hetes rendezvénysorozattá duzzadva több száz résztvevő kiállítóval, közel száz, országosan és külföldről csatlakozó galéria csatlakozott a rendezvényhez.

Egyedülálló és egyetlen alkalom Magyarországon, amikor több száz kortárs festőművésszel találkozhat a közönség egy időben és térben, ráadásul a tárlatok ingyenesen látogathatóak, mindenki számára elérhetőek.

Idén három nagy pilléren nyugszik a festészet ünnepe. Esztergomban a fő helyszínen , Újbudán a fővárosban és Szolnokon a Tisza partján egymás után nyílnak az izgalmas kiállítások. Hagyományosan a festészet ünnepe ad alkalmat a szakmai díjak átadására. Ebben az évben október 16-án Esztergomban a Szent Adalbert Központban rendezett Élő Magyar Festészet című kiállítás megnyitójával egybekötött gálaesten került sor az eseményre, az életműdíjat Szabados Árpád festőművész, a fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat pedig Herman Levente festőművész kapta.

Október 17-én a Rondella Galériában az „Üdvözlet a szabadsághozóknak” című, az 1956-os események és Mindszenty bíboros témában kiírt országos pályázat ünnepélyes díjátadóját rendezték. Az eseményen Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek köszöntőjét követően Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója nyitotta meg a kiállítást. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. díját a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke, Bráda Tibor adta át M. Novák Andrásnak. Esztergom Város Önkormányzatának Díját Romanek Etelka polgármester nyújthatta át Stissowsky Szilárdnak.

A Rondellában a kiállítás november 9-ig volt megtekinthető, csakúgy, mint a Szent Adalbert Központban nyílt „Élő magyar festészet” tárlat. A rendezvénysorozat részeként emellett egyebek közt a Keresztény Múzeumban (Magyar-Szent-Kép címmel, megtekinthető december 31-ig), a Dzsámiban (Fénybrigád és meghívottai; megtekinthető november 15-ig) és Vármúzeum nagytermében (Fény és árnyék; megtekinthető október 28-ig) nyílt kortárs festőművészeti tárlat Esztergomban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.