Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. December 21. 08:50, péntek | Helyi
Forrás: MTI Fotó: Illyés Tibor, Összeállította: Dobor Dezső, a Sportcsillagok Gálaestj

Kökény Rolandék a legjobb csapat, életműdíjas Grosics Gyula

Kökény Rolandék a legjobb csapat, életműdíjas Grosics Gyula

Az Esztergomi Kajak-kenu SE versenyzője Dombi Rudolffal érdemelte ki idén az Év legjobb csapata címet. A páros csütörtökön vehetett át az elismerést a Sportcsillagok Gálaestjén, melyen életműdíjat kapott Grosics Gyula.

Az 1000 méteren olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kajak kettes nyerte az év csapata címet idén a magyar sportújságírók szavazatai alapján. Mellettük a kategóriánként kihirdetett eredmény alapján az elismerést a legjobbak csütörtökön vehették át a Sportcsillagok Gálaestjén Budapesten.

Újra kettős győzelmet aratott az úszás

2009-ben fordult elő utoljára, hogy az Év férfi és női sportolója is azonos sportágból került ki.

Most a Gyurta-Risztov páros ütött be elsőként a célba, akkor Gyurta és Hosszú Katinka. Korábban Darnyi és Egerszegi nyertek duóban, háromszor is. Azt megelőzően hasonló teljesítményre csak az atlétika volt képes, akkor a kalapácsvető Zsivótzky Gyula oldalán előbb a diszkoszvető Kleiberné Kontsek Jolán, majd a gerelyhajító Németh Angéla állt az eredményhirdetéskor. Arra a bravúrra csak egyszer került sor, 1995-ben, hogy a kajak-kenu sportág nemcsak az egyéni elsőségeket (Kőbán Rita, Pulai Imre), de a csapatsikert (Horváth Csaba, Kolonics György) is a magáénak mondhatta.

A négy londoni férfi olimpiai bajnok közül Pars maradt le a szavazásban a dobogóról. Nem akármilyen elődök nyomdokaiba lép ezzel, mivel a z erős konkurencia miatt korábban Török Gyula, Pézsa, Kozma (egyik bajnoki aranya idején sem!), Tatai, Varja János, Fenyvesi, Gedó, Baczakó, Növényi, Varga Károly, Borkai, Sike, Szabó József, Kovács Antal, Repka, Rózsa, Vörös Zsuzsa sem tudott bekerülni a legjobb három közé olimpiai győzelme évében.

A csapatok között ötödször fordult elő, hogy egy duóé lett a siker. Korábban erre csak a Regőczy-Sallay jégtáncpár (a téli sportok egyetlen képviselői a Sportcsillagok között), Horváth Csaba és Kolonics György, Pető Tibor és Haller Ákos evezősök, valamint a Kovács Katalin-Janics Natasa pár volt képes.

Apropó Kovács Kati. Az Év sportolója díjátadás 55 éves történetének örökranglistáján egyre inkább közelíti az eddig szerzett összpontszáma alapján az élen álló Balczó Andrást.

Az idei eredmények:
Férfiak:
Gyurta Dániel (úszás) 1109 pont
Gyurta Dániel 2009-ben nyerte el először az Év sportolója címet. Tavaly nagy különbséggel végzett a második helyen Berki Krisztián mögött (608 pont). Kettejük idei versengése a férfiak között az utóbbi öt év legszorosabb csatája volt, mely csupán 92 pontos különbséget hozott. Gyurta fantasztikus évet tud maga mögött: győzelem a debreceni Európa-bajnokságon, győzelem az olimpián, világcsúccsal, győzelem a rövidpályás világbajnokságon!

Berki Krisztián (torna) 1017
Nem sikerült neki a triplázás, az, ami a férfiak között eddig csak Darnyi Tamásnak, aki három egymást követő évben is elnyerte az Év sportolója címet.

Szilágyi Áron (vívás) 746
Szilágyi volt már az év sportolója, 2007-ben a csapatversenyben lett első, mint az akkor világbajnok kardcsapat tagja. Egyéniben 22 éve nem került kardozó a legjobb három közé, akkor, 1990-ben Nébald György lett harmadik.

Nők:
Risztov Éva (úszás) 1345 pont
Kilenc éves szünet után tért vissza a Sportcsillagok Gálájára. 2002-ben 2. volt Kovács Kati mögött és harmadik Simóka Bea előtt. 2003-ban pedig Kovács Katalin és Vörös Zsuzsa mögött lett harmadik. A közvélemény számára a magyar olimpiai csapat legváratlanabb győzelmét aratta a londoni Hyde Parkban a 10 km-en. Mind az öt kategóriát figyelembe véve a legnagyobb arányú győzelmet aratta, 304 ponttal előzte meg a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danutát.

Kozák Danuta (kajak) 1041
Akárcsak tavaly, idén is a második helyen. 2011-ben nagyon kikapott csapattársától, Csipes Tamarától. Idén ugyan csökkent a távolsága az első helytől, de a két olimpiai arany ellenére sem alakult ki igazi verseny Risztov és közte.

Csernoviczki Éva (cselgáncs) 465

Csapat:
Férfi kajak kettes (Dombi Rudolf, Kökény Roland) 1077 pont
Dombi és Kökény abszolút újoncként szerezték meg a győzelmet, korábban sohasem vettek részt a Sportcsillagok gálaestjén. Idén az olimpia előtt, a májusi zágrábi Eb-n K-2 1000 m-en Szilárdi Katalin tanítványai szinte rajt-cél győzelmet arattak a német az olimpiai és Európa-bajnoki címvédő egység előtt, őket egy hajóval megelőzve megnyerték az aranyérmet. Az olimpián kis különbséggel verték portugál ellenfelüket.

Női kajak négyes 857
Tavalyi harmadik helye után egy helyet sikerült előre lépnie a négyesnek.

Férfi kézilabda válogatott 590
1986-ban nyerték ezt a kategóriát, s most 26 év után újra a dobogóra kerültek, ahonnan az olimpiai ezüstérmes férfi kajak négyest tolták le.

Szövetségi kapitányok:
Mocsai Lajos (férfi kézilabda) 944 pont
Mocsai Lajos 2009-ben az edzők között diadalmaskodott. Most a kapitányok közötti ’viaskodásokat’ figyelve az utóbbi öt év legszorosabb versenyében, mindössze 33 ponttal előzte meg a tavalyi első Storcz Botondot. Mocsai sikerével a szövetségi kapitányok között egy új sportág jelent meg, mivel ebben a kategóriában eddig csak a kajak-kenu, úszás, vízilabda, labdarúgás, ökölvívás szakemberei végeztek az élen.
Storcz Botond (kajak-kenu) 911
Kiss László (úszás) 620

Tavaly is a harmadik helyre került. Az idei végeredményben nem szerepelnek az év végi rövidpályás világbajnokság eredményei, mivel a s versenyt a szavazás lezárulása után rendezték.

Edzők:
Széles Sándor (úszás) 698 pont
Ritkaság! Az edzők versenyében ugyanaz a három szakember került a szavazás élére, akik egy évvel korábban is, csupán az sorrend változott közöttük. Széles Sándor, a Gyurtát felkészítő edzői team vezetője tavalyi harmadik, korábbi második (2009) helye után az olimpia évében a csúcsra ért. Két olyan edzőt előzött meg, akik korábban nyertek ebben a számban, Kovács István 2010-ben, Csipes Ferenc 2011-ben. Széchy Tamás, Kiss László és Túri György után ő a negyedik az úszósportból, aki megkapta az Év edzője címet.
Kovács István (torna) 605
Csipes Ferenc (kajak) 595

Mozgássérült sportolók:

Férfiak:
1. Pálos Péter (asztalitenisz) 21 pont
2. Sors Tamás (úszás) 19
3. Tóth Tamás (úszás) 5

Nők:
1. Krajnyák Zsuzsanna (vívás) 18 pont
2. Dani Gyöngyi (vívás) 11
3. Berente Judit (úszás) 8

Csapat:
1. Női kerekesszékes párbajtőrcsapat 24 pont Dani, Gyöngyi Krajnyák Zsuzsanna, Juhász Veronika

2. Férfi kerekesszékes tőrcsapat 16 pont Mató Gyula, Osváth Richárd, Szekeres Pál

Edzők:
1. Aranyosi Péter (asztalitenisz) 20 pont
2. Dr. Petrov Anatolij (úszás) 14
3. Feczer Viktor (vívás) 7

Szövetségi kapitányok:
1. Dr. Sós Csaba (úszás) 24 pont
2. Kovács Iván (vívás) 14
3. Keserű József (cselgáncs) 7

Különdíjak:

Az interneten beérkezett közel 20 ezer szavazat alapján az év legnépszerűbb sportembere, akár csak 2011-ben is, Michelisz Norbert autóversenyző.

Dr. Hegyi László, a Sportcsillagok Gálaestjének főszervezője jelképesen az összes magyar szurkolója előtt emelt kalapot, amikor különdíjat adott át az olimpián járt magyar szurkolók képviselőinek.

Az MTVA különdíjat adományozott az idei Európa-bajnok cselgáncsozónak, Joó Abigélnek, aki súlyos sérülése ellenére is ötödik helyet szerzett az olimpián.

A magyar Aranylabda idei győztese Szalai Ádám, a Mainz és a válogatott csatára.

A MOB Media bizottságának különdíját Pars Krisztián olimpiai bajnok atléta kapta.

Az est folyamán életmű díjat vehetett át Grosics Gyula, 86-szoros válogatott labdarúgó, a Nemzet Sportolója, az Aranycsapat dorogi játékosa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.