Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 18. 06:57, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kölcsönnel segítenék a praxisváltást

Kölcsönnel segítenék a praxisváltást

Hosszúlejáratú, kamatmentes hitellel segítené az állam a háziorvosi praxisok forgalmát, a fiatal gyógyítók praxishoz jutását. A hírek szerint erre mintegy kétmilliárd forintos alapot hoznak létre.

Az egy-kétmillió forinttól tízmillióig kínált praxisokra az elmúlt években Békés megyében sem volt fizetőképes kereslet. A bankok e célra nemigen hiteleztek, vagy ha igen, akkor kedvezőtlen feltételekkel - mondta dr. Sonkoly Iván a Békés Megyei Hírlapnak. A megyei orvosi kamara alelnöke emlékeztetett rá, a praxiskezelő rendszerének kidolgozásában testületük is részt vett.

A tárgyalások során felvetődött, hogy a hátrányos helyzetű körzetek esetében az ár egy részét átvállalná az állam, illetve önkormányzat. Ezzel biztosítanák a fiatalítást, illetve visszaadnák a praxisok értékét. Ez kedvezne a vásárlónak, s nem utolsósorban a nyugdíjba készülő orvosnak. Így kifejeződne az az eredeti szándék, hogy a háziorvosok nyugállományba vonulásakor egy élet munkáját, szellemi teljesítményét ismernék el.

A tervezett intézkedést tehát fontos lépésnek tartja, de nem elegendőnek a megoldáshoz. A nehezen betölthető körzetek hátrányát a rossz munkakörülmények és a gyenge jövedelemtermelő képesség adja. Márpedig törleszteni a kamatmentes kölcsönt is kell, s amennyiben a megtérülés bizonytalan, az eleve távol tartja a családorvosi pályára készülőket.

A kamarai alelnök erkölcsi és anyagi elismerést vár, mindenekelőtt azt, hogy a praxisok finanszírozásában rendet tegyen az állam, számukra annyi pénzt juttasson, amelyből megfelelő színvonalon működhetnének. Évek óta a valós bekerülési költségnek csak egy részét kapják. A havi apanázsból kell kigazdálkodni az asszisztensek és az orvos közalkalmazotti szint alatti bérét és járulékát, továbbá fizetni a gyógyszer, a kötszer és az egyéb felszerelés beszerzését, valamint a rezsit. Ez valamennyi körzetet érintő általános probléma. A jogos igénnyel a Békés megyei helyzet is szembesít. A Viharsarokban a háziorvosok átlagéletkora 60 körül jár, és nem ritka a nyolcvan évhez közelítő gyógyító sem. Számos településen hosszú ideje betöltetlenek a praxisok, jellemzően tartósan helyettesítéssel oldják meg a lakosság ellátását. Ahol kilátás sincs az ellenkezőjére, ott a kisebb települések csoportpraxisokat hoznak létre. Dr. Sonkoly Iván szerint a gyakorlat dönti el, hogy a praxiskezelő beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: háziorvos, hitel, praxis

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt