Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2012. Június 28. 10:54, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kommerszant: háborúba sodorhatják Törökországot

Kommerszant: háborúba sodorhatják Törökországot

Éppen a szír ellenzéki erők érdeke, hogy a kormányhű hadsereg minél több határ menti konfliktusba keveredjen Törökországgal – állítja a Kommerszant újságírója. Makszim Juszin szerint Törökországot már a közeljövőben bevonhatják a szíriai konfliktusba. Moszkva ugyanakkor Bassár el-Aszadot támogatta a konfliktusban.

A cikkíró szakértőkre hivatkozva megállapította: háború kirobbantása a célja Bassár el-Aszad ellenfeleinek, akik lelkesen fogadták Recep Tayyip Erdogan Damaszkusznak címzett fenyegetéseit. A török miniszterelnök hadseregük felderítő repülőgépének múlt pénteki lelövésére válaszul kedden a parlamentben kijelentette:'Bármilyen katonai elemet, amely Szíria felől megközelíti a török határt, és biztonsági kockázatot vagy veszélyt jelent, fenyegetésnek fogunk tekinteni és katonai célpontként fogunk kezelni.'

A tekintélyes orosz lap külpolitikai elemzője úgy vélte, 'a felkelők Szabad Szíriai Hadsereg elnevezésű csapatai bizonyára élni fognak a helyzet adta lehetőséggel, és a török határ felé fogják szorítani a szíriai kormányerőket, így az ő oldalukon bevonhatják Törökországot a háborúba'. Szakértők feltételezik, hogy Ankara eleve teljesíthetetlen feltételeket támaszt majd Damaszkusszal szemben, a felkelők pedig főként a Törökországgal határos területen, az észak-szíriai Idlíb tartományban lesznek aktívak.

A Kommerszant értesülései szerint a török területen létrehozott egyes menekülttáborokban nem csak békés polgárok, hanem ellenzéki fegyveresek is tartózkodnak, akik ott készülnek fel az újabb rajtaütésekre. A törökök pedig fegyverekkel látják el őket. Az orosz lap elemzője úgy véli: ha a szíriai kormányerők teljesítik Ankara követelését és felhagynak a határ menti területeken a harci cselekményekkel, akkor az ellenzéki erők megvalósíthatják legfőbb stratégiai céljukat: a kormányerők által felszabadított területeken létrejövő ütköző zónákban létrehozhatják a forradalmi kormányukat és egyéb hatalmi szerveket, amelyeket a külföld, elsősorban Törökország azonnal elismerne.

Oroszország ugyanakkor egyértelműen támogatást nyújt Bassár el-Aszad elnöknek: június 18-án a brit hatóságok egy Szíriának szánt orosz hadi szállítmányt fordítottak vissza Skócia partjainál - a megállított hajó MI-25 harci helikoptereket és komplett SZ-300-as légvédelmi rakétaosztályt szállított volna a szír hadseregnek. Putyin elnök később leállította a transzportot, hogy ne rontson tovább nyugati diplomáciai kapcsolatain – a Vedomosztyi orosz lap értesülései szerint azonban Moszkva továbbra is szállít más légvédelmi rendszereket Damaszkusznak.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 13:48, hétfő | Külföld

Emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma is Észak-Olaszországban

Újabb idős beteg veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már 160 fölé emelkedett a betegek száma

2020. Február 24. 12:29, hétfő | Külföld

Az EU 232 millió eurót különít el a vírus visszaszorítására

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására

2020. Február 24. 07:27, hétfő | Külföld

Több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát a biztató adatok nyomán

Több kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését.

2020. Február 24. 07:24, hétfő | Külföld

Négy fertőzöttet találtak a Diamond Princessről Nagy-Britanniába szállított utasok között

Négyen fertőződtek meg az új típusú koronavírussal azok közül, akiket a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró utasai közül Nagy-Britanniába szállítottak - közölték vasárnap a brit hatóságok.