Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 28. 17:55, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Komoly következménye is lehet az elhanyagolt cukorbetegségnek

Komoly következménye is lehet az elhanyagolt cukorbetegségnek

Bár a cukorbetegség nem mai keletű egészségügyi probléma, egyre többen esnek áldozatul ennek az élethosszig tartó állapotnak.

A szénhidrát-anyagcserezavar már nem csak az idősek, hanem a fiatalok és a gyermekek körében is egyre gyakoribb, ezért roppant fontos, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté maga a betegség, illetve annak szakszerű kezelése is. A kezeletlen, elhanyagolt cukorbetegség ugyanis visszafordíthatatlan károkat képes okozni a szervezetben.

A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz megfelelő odafigyeléssel és a test karbantartásával szinten tartható. Ha a beteg minden nap törődik egészségével, rendszeresen mozog és az előírt diétát illetve gyógyszeres vagy inzulinos kezelést betartja, jelentősen javulhat az életminősége, bár a már diagnosztizált diabétesz nem tehető teljesen tünetmentessé.

A cukorbeteg páciensnek nem csak a testmozgásra és az táplálkozásra kell ügyelnie. Mivel a problémás egészségügyi állapotnak a végtagok is ki vannak téve, ezért ezekre fokozott figyelmet kell szentelni, csak úgy, mint a bőrápolásra. Jó, ha a beteg minden nap szakít időt arra, hogy lábát, lábkörmeit alaposan megtisztítsa, alaposan megtörölje, és lefekvés előtt átmasszírozza. A cukorbeteg láb nem csak, hogy sérülékenyebb, sajnos nehezebben is gyógyul, ha esetleg horzsolás, vágás, ütés éri – a kezeletlen, vagy nem megfelelő körültekintéssel kezelt lábsérülés, seb hajlamosabb az elfertőződésre, és súlyos esetben akár amputációval is járhat a hanyagság.

Akár gyógyszeres, akár inzulinos kezelés alatt áll a páciens, a szakorvos tanácsait nem csak azért elengedhetetlenül fontos betartani, hogy az általános közérzet, egészségügyi állapot javuljon: hosszútávon nagyobb eséllyel kerülhetőek el a szövődmények is, ha a diabéteszes egyén kellő figyelemmel fordul állapota iránt.
Egyik ilyen következmény lehet a nagyér-szövődmény, mely érintheti a szívet, az agyat, és az alsó végtagi ütőereket, ez pedig akár stroke-hoz, szívinfarktushoz, vagy fekélyesedéshez is vezethet. Az alsó végtagok elhalásával együtt jár a láb eltávolítása, mivel ennek hiányában a beteg élete múlhat kóros állapotán.

A műtét után bizony számos kérdés merül fel nem csak a betegben, de a hozzátartozók körében is, hogy a megváltozott élethelyzetet minél könnyebben fogadja el a páciens, illetve, hogy minél eredményesebben tudja élni az addigi életéhez a lehető leghasonlóbbat. A szakemberek hosszú évek kutatómunkája során ma már korszerű és biztonságos láb protézisekkel segítik az amputáción átesett betegek életminőség-javítását – így az új élethelyzetre való átállás jelentősen egyszerűsödik.

A mai technológiáknak hála, némi gyakorlattal visszatérhet a beteg a korábbi tevékenységei számottevő részéhez, és nem kell lemondania – sőt, nem is szabad! – a rendszeres testmozgásról sem. A napjainkban kapható láb protézisek úgy kerültek kialakításra, hogy a lehető legkényelmesebbek legyenek, ezzel is segítve használójuk fokozatos felépülését a műtét után.

Címkék: betegség, cukorbeteg

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.