Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Május 31. 05:02, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Komp, kerékpár-kölcsönző, pályázatok - Idén először ült össze az Ister-Granum EGTC

Komp, kerékpár-kölcsönző, pályázatok - Idén először ült össze az Ister-Granum EGTC

A Szent Adalbert Központban tartotta meg idei első szenátusi ülését és közgyűlését az Ister-Granum EGTC május 29-én. A két döntéshozó szerv ugyanazon napirendeket tárgyalta, és hagyta jóvá.

Az ülés elején Nagy Péter igazgató számolt be a tavaly novemberi közgyűlés óta eltelt időszak eseményeiről. Az EGTC jelenleg futó projektjei közül a legjelentősebb a Dunaradvány – Neszmély közti kompösszeköttetés megvalósítása, amelyben az Ister-Granum – sajátos jogi helyzetének köszönhetően – szlovákiai partnerként vesz rész. A vezető partner a NIF Zrt, aki a magyar oldali beruházási elemeket végzi, illetve partner még a Magyar Közút, amely szervezet a komp beszerzésében működik közre. Az EGTC a közeljövőben fogja megvásárolni a beruházáshoz szükséges telket, és írja ki a megvalósításhoz kapcsolódó közbeszerzést.

A beszámolóban elhangzott, hogy április ülésén módosításokkal jóváhagyta a szlovák – magyar monitoring bizottság az EGTC által koordinált Helyi Termék Hálózat továbbfejlesztését célzó akciótervét (TAPE), amely 14 projekt megvalósítását teszi lehetővé. Menedzsmentfeladatokat lát el a munkaszervezet az Esztergom – Párkány kerékpárkölcsönző rendszer kiépítését magába foglaló pályázatban, amely várhatóan az ősz folyamán kerül kiépítésre. Turisztikai téren is gyümölcsöző együttműködés bontakozott ki az elmúlt években, a szomszédos régiót is magába foglalva. A Komárom – Esztergom Megyei TDM szervezetek, és a Dunamente TDM konzorciumi együttműködést kötöttek egymással, amely nyitott az Ister-Granum és a Pons Danubii EGTC-el való együttműködések irányában.

A közgyűlés elfogadta a szervezet 2018-es szakmai és pénzügyi beszámolóját, amely pénzügyi többlettel zárt. Nagy segítség a működésben a Külgazdasági és Külügyminisztérium működési támogatása. 2019-ben 12 millió forintos pályázati összeget sikerült elnyerni a munkaszervezet, és az iroda fenntartására. A 2018-as beszámolót még a korábbi könyvelő készítette el, de januártól új irodát foglalkoztatnak, mivel a megnövekedett pályázati feladatok, és a szlovákiai pénzügyi, jogi környezet ismerete speciálisabb szaktudást igényel.

Szintén támogatta a közgyűlés a 2019-es pénzügyi és munkatervet, amely még sok nyitott kérdést tartalmaz a pályázatokkal kapcsolatban. 190 milliós összköltséget hagytak jóvá, de a terv az SK-HU pályázatokkal kapcsolatos előre nem tervezhető bevételekkel nem számol. Terveznek a tagtelepüléseknek írandó pályázatokkal is. Építkezés a komp projektben idén nem várható, de az árfolyamkülönbség, az átváltások miatt folyamatosan figyelembe kell venniük, hogy a legoptimálisabban gazdálkodjanak a pályázati támogatással elnyert összeggel.

Formalitás volt a közgyűlés utolsó pontjának elfogadása, amellyel a polgármesteri parlament felhatalmazta a munkaszervezetet, hogy a komp projekt kapcsán a szlovákiai közbeszerzési előírások szerint járjanak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.