Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Augusztus 03. 17:36, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Konzerválják a páratlan esztergomi templomrom maradványait

Konzerválják a páratlan esztergomi templomrom maradványait

Nyílt ülésen egyetlen napirendi pontot tárgyalta testület az augusztus 3-i rendkívüli ülésen:

Romanek Etelka polgármester megvétózta a testület korábbi, a kovácsi templom romjainak betemetésére vonatkozó határozatát, a most született új döntés szerint a régészeti maradványok minimális tereprendezést követően látogathatóak lesznek.
A Kovácsi templomrom azért került ismét a testület elé, mivel Romanek Etelka megvétózta az ezzel kapcsolatban korábban hozott, a leletek visszatemetését támogató képviselő-testületi határozatot, azzal indokolva döntését, hogy az Árpád-kori, egyedülálló templomrom és a körülötte található több mint félezer sír bemutatása kiemelten fontos.

A templom egy része a vasúti töltés alatt fekszik, így a templom teljes feltárására jelenleg nincs mód, tekintettel arra, hogy az uniós támogatással megvalósult vasútfelújítás keretén belül újjáépített vasútvonalat megbontani a következő öt évben nem lehetséges, viszont a jelenlegi állapot konzerválására van lehetőség.
Romanek Etelka polgármester arra tett javaslatot, hogy készüljön egy örökségvédelmi struktúra terv, azon belül pedig egy olyan megoldás, amely lehetővé teszi a jelenleg feltárt leletek bemutatását a nagyközönség számára a mostani állapotukban mindaddig, amíg nem sikerül forrást találni az emlékhely teljeskörű rekonstruálására. A javaslat alapján az állagmegóvás keretén belül a terület rendbetétele, parkosítás, a feltárt falak megerősítése, információs táblák és egy, a templomról készített prezentációt a helyszínen bemutató kronoszkóp kihelyezése történt volna. A polgármesteri javaslat szerint az átmeneti megoldás becsült összköltsége mintegy 15-20 millió forint lett volna.

Az ásatást vezető Balassa Bálint Múzeum részéről Tari Edit és Horváth István mutatta be egy prezentáció keretén belül az országszerte páratlan leleteket, valamint ismertette a régészek álláspontját a kiemelten védett régészeti lelőhely megóvásával kapcsolatban. Horváth István mindemellett hangsúlyozta, hogy a templomromok megőrzése, bemutathatóvá tétele azért is indokolt, mivel ezek a leletek egyöntetűen bizonyítják Esztergom államalapításkori elsőségét. A Kovácsi templomrom körül található sírkertben a Szent István korabeli pénzverők és vésnökök sírjai mellett több, Szent István korabeli pénzérmét is találtak.

Zsembery Ákos PhD okleveles építész, az Esztergomi Tervtanács tagja elmondta: Esztergom számos olyan épített örökséggel rendelkezik, amelyek nincsenek bemutatva, ugyanakkor a Kovácsi templom esetében törekedni kell arra, hogy legalább a lehetősége megmaradjon annak, hogy a későbbiekben bemutatható legyen a terület, amelyhez már az is elegendő, ha egyelőre a visszatemetés helyett a jelenlegi állapot megőrzése, területrendezés mellett dönt a képviselő-testület.
A képviselő-testület végül több módosító javaslattal úgy határozott, hogy a korábbi döntéssel szemben, a romok visszatemetése helyett a templommaradványok konzerválását támogatja, azaz a feltárt falak megtekinthetőek maradnak, de kronoszkóp nem lesz kihelyezve, a munkálatokra az önkormányzat maximum egymillió forintos keretösszeget biztosít.

A terület további sorsáról azt követően döntenek, hogy a megadott határidőig, november 30-ig elkészül az örökségvédelmi strukturális terv. Utóbbi összegezné az ismert esztergomi régészeti emlékeket, részletesen bemutatná azokat, és lehetőséget adna arra, hogy a szakemberek kidolgozzák ezek bemutatásának, megmentésének feltételeit – olvasható a polgármester közösségi oldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.