Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Április 09. 21:23, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Koreai-félsziget - Amerikai parancsnok: csak az Amerikát és szövetségesit fenyegető rakétákat kell lelőni

Koreai-félsziget - Amerikai parancsnok: csak az Amerikát és szövetségesit fenyegető rakétákat kell lelőni

Csak abban az esetben tanácsos lelőni észak-koreai rakétákat, ha azok az Egyesült Államokat vagy a térségbeli szövetségeseit fenyegetik - jelentette ki keddi szenátusi meghallgatásán az amerikai fegyveres erők csendes-óceáni parancsnoka.

"Ezt nem javasolnám" - válaszolta Samuel Locklear tengernagy, amikor a szenátus védelmi bizottságában azt kérdezték tőle, hogy vajon minden Észak-Koreában felbocsátott rakéta lelövését támogatja-e.
Az amerikai katonai vezető hangsúlyozta: nyilvánvalóan javasolná az észak-koreai rakéták "elfogását", ha az az Egyesült Államok vagy a szövetségeseinek védelmében történne. Locklear tengernagy kijelentette, hogy a rakéták röppályája gyorsan kiszámítható.
Rámutatott ugyanakkor, hogy Észak-Koreának a nukleáris fegyver- és a stratégia ballisztikus rakétaprogramjai "nyilvánvaló és közvetlen" fenyegetést jelentenek az Egyesült Államokra és térségbeli szövetségeseira. A tengernagy szerint az amerikai és a szövetséges készen állnak egy, a kommunista országból kiinduló esetleges csapás elhárítására.
Locklear rámutatott, hogy Észak-Korea új és fiatal vezetője a múlt évet hatalmának konszolidációjára használta fel. Szavai szerint Kim rezsimje harci egységeinek nagy részét a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet mellett állomásoztatja, ami fenyegetést jelent az amerikai és dél-koreai katonák és civil alkalmazottak számára. A tengernagy nem zárta ki a további észak-koreai provokációk lehetőségét.
Carl Levin, a szenátus védelmi bizottságának elnöke a meghallgatáson kijelentette, hogy az észak-koreai rezsim fenyegetései "úgy tűnik, meghaladják a képességeit". Ezeknek bevetése a szenátor szerint nagyon valószínűtlen, mert az "teljes mértékben szemben állna a rezsim elsődleges céljával, a túléléssel". Ugyanakkor rámutatott, hogy az észak-koreai szavak és lépések nem maradnak következmények nélkül.
Levin megkérdőjelezte az Obama-kormánynak azt a döntését, hogy az észak-koreai retorika közepette elhalasztja egy interkontinentális ballisztikus rakéta kísérleti felbocsátását. Locklear viszont kijelentette, hogy egyetért azzal, mert az Egyesült Államok az elmúlt napokban meghozott egyéb intézkedéseivel értésre adta, hogy kész és képes megvédeni magát és szövetségeseit.
Levin szóba hozta, hogy Barack Obama a közelmúltban eszmecserét folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel Észak-Koreáról. Locklear elmondta, hogy a témáról ő is beszélt kínai katonai vezetőkkel.

Címkék: USA-Észak-Korea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.