Városlista
2022. november 26, szombat - Virág

Hírek

2019. Március 27. 11:04, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Körkép az esztergomi lakáspiacról

Körkép az esztergomi lakáspiacról

Nem hazudunk nagyot, ha azt mondjuk, a lakáspiaci árak mindennapos téma az elmúlt hónapokban. Az árak az egekben, mi pedig azon tűnődünk, lesz-e még ennél is rosszabb?

Ha albérlet keresésről, ha eladó ingatlan vadászatról van szó, jól körül kell nézzünk, mielőtt döntenénk, hiszen hatalmas árbeli különbségek vannak a pezsgő ingatlanpiacon.

Mi esztergomiak sokszor csak ámulunk-bámulunk a budapesti lakásárakat látván, de mégis mekkora a különbség számokban? Tényleg annyival olcsóbb Esztergom, mint Budapest? És mi a helyzet a többi nagyvárossal? Cikkünkben a sikeres, ingatlanhirdetéseket összesítő keresőmotor fejlesztőjét, a Flatfy csapatát kérdeztük.

Minden ingatlan- és albérletkereső álma, hogy ne kelljen minden egyes ingatlanos oldalt végignéznie kereséskor. A sikeres észt startup, a Flatfy erre fejlesztett ki egy megoldást: keresőmotorával felére csökken az ingatlankereséssel töltött idő, hiszen napi 75 000 hirdetés feldolgozásával egyetlen helyen gyűjt össze nekünk minden ingatlanhirdetést. A szolgáltatás jelenleg 37 országban érhető el, köztük Magyarországon is. Kereshetünk eladó ingatlant, kiadó albérleteket, de akár kiadó szobát is. Szűrhetünk városra, árra, négyzetméterre, szobaszámra vagy további, általunk meghatározott kikötésekre.

Jelenleg Esztergomban több, mint 2 ezer, Pécsett több, mint 14 ezer, Győrben 9 ezer, Budapesten pedig csaknem 82 ezer ingatlanhirdetést tart számon adatbázisuk. Ennyi adat birtokában összetett képet kapnak arról, milyen árak számítanak átlagosnak bizonyos régiókban, cikkünkhöz pedig külön grafikont készítettek az árbeli különbségek szemléltetésére.

A fenti grafikonból egyértelműen látszik, hogy még mindig hatalmas árbeli különbség van a fővárosi és az esztergomi lakásárak között. Míg a fővárosban csaknem 34,5 millió forint körül jár az átlagár, ugyanez Esztergomban csupán 20,7 millió forintot jelent. Érdekes azonban az esztergomi és pécsi lakásárak közötti különbség, hiszen az eltérés nem túl jelentős: Pécsett 22,2 millió forintért kel el átlagosan egy lakás. Ugyanez a differencia sokkal nagyobb viszont, ha Győr árait vesszük figyelembe, itt már 27,8 millió forintot kell fizetnünk egy lakásért átlagosan.

Ezek alapján tehát általánosságban elmondható, hogy még mindig megéri Esztergomban élni, hiszen az ingatlanárak kiemelkedően alacsonyak nemcsak a fővároshoz, de az ország többi nagyvárosához képest is.

De merre tartanak a lakásárak? Várható-e még további növekedés, vagy lassan végre megnyugodhatunk?

A napi.hu szerint az Árminimum Ingatlanpiaci Kínálati Indexe országos szinten további lakásár növekedést vetít előre.

Címkék: albérlet, ház, ingatlan, lakás

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 25. 16:14, péntek | Helyi

SZOBATÁRSÁTÓL LOPOTT

A 30 éves férfi egy esztergomi munkásszállón lopta meg a sértettet. Az esztergomi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

2022. November 21. 13:41, hétfő | Helyi

Esztergomi Adventi Vásár

Az ünnepi hangulatra vágyó közönséget az idei évben visszafogottabb, ám meghitt és különleges adventi programokkal várják az esztergomi Széchenyi téren.

2022. November 16. 09:40, szerda | Helyi

LICHNER BARBARA ÉS LISÁNYI ENDRE NYERTE A 2022-ES KALEIDOSZKÓP-DÍJAT

A Petőfi 200 emlékév tiszteletére az Eurohíd Alapítvány is meghirdette idei összművészeti pályázatát, Petőfi 200: Elpusztuló kert ott a vár alatt címmel.

2022. November 10. 16:04, csütörtök | Helyi

BOZSÓ ANDRÁS: ÉS / VAGY

Bozsó András fotóművész és/vagy című kiállítása nyílik az esztergomi Kaleidoszkóp Házban 2022. november 19-én, 19:00 órakor. A kiállítást Bakács Tibor újságíró, kritikus nyitja meg.