Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Szeptember 07. 06:10, szombat | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Körözést adtak ki két volt ukrán parlamenti képviselő ellen

Körözést adtak ki két volt ukrán parlamenti képviselő ellen

Körözést adtak ki Ukrajnában a parlamentből a legutóbbi választás nyomán kiesett két volt képviselő ellen,

akik korábban mindketten az Oroszországba menekült Viktor Janukovics Moszkva-barát exelnök idején töltöttek be kormányzati, illetve megyei vezetői tisztséget.

A hírt Jurij Lucenko volt főügyész hozta nyilvánosságra pénteken a Facebookon. Az értesülést később az Obozrevatyel ukrán hírportál szerint a főügyészség sajtószolgálata is megerősítette.

Eszerint az ukrán főügyészség körözési eljárást indított hivatali visszaélés gyanújával Olekszandr Vilkul és Dmitro Kolesznyikov ellen.

Vilkul miniszterelnök-helyettes volt Janukovics elnöksége alatt Mikola Azarov kormányában 2012-2014 között. Ezt megelőzően 2010 márciusától 2012 decemberéig Dnyipropetrovszk megye kormányzója volt. A vád ellene az Ukrajinszka Pravda hírportál által a főügyészség honlapjáról idézett információk alapján az, hogy 2011-2012 között kormányzóként közreműködött egy mezőgazdasági terület ipari területté való törvénytelen átminősítésében egy bányászati és feldolgozó kombinát számára.

Kolesznyikov 2010 márciusától 2012 decemberéig iparpolitikai miniszter volt, majd Vilkult váltotta a Dnyipropetrovszk megyei kormányzói poszton, amelyet 2014 márciusáig, Janukovics bukásáig töltött be. Őt azzal gyanúsítják, hogy 2012 júniusa és decembere között mint az ukrán Állami Ingatlanügynökség vezetője közreműködött egy tervező- és kutatóintézet nagy értékű objektumainak törvénytelen elidegenítésében.

Mindkét politikus az előző parlamenti ciklusban az Ellenzéki Blokk nevű frakció tagja volt, amelyet Janukovics egykori hívei alapítottak, azonban a pártnak nem sikerült elérnie a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt a július 21-i törvényhozási választáson, így a két honatya nem jutott mandátumhoz.

A volt főügyész emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel hivatala már kezdeményezte a parlamentnél a két képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, de az akkori törvényhozás ezt nem szavazta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése