Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Augusztus 17. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Korszakváltás - bemutatkozik a rozsbuza kenyér a X. Európai Kenyérünnepen

Korszakváltás - bemutatkozik a rozsbuza kenyér a X. Európai Kenyérünnepen

A hagyományos, térfogatnövelőktől mentes kenyér elterjesztését tűzte ki célul a Magyar Pékszövetség, amelynek hivatalos augusztus 20-ai kenyérünnepe az orosházi fesztivál. A hosszú hétvégén számos rendezvény várja a fürdővárosba érkezőket, és bemutatják a Szegedi Gabonakutató Kft. rozsbuzájából készült kenyeret, amelynek beltartalmi értékei messze meghaladják a hagyományos cipókét - tájékoztatta az OrientPresst Varga László régiós elnök.

Idén tizedik alkalommal rendezik meg az Európai Kenyérünnepet és a Pékek Utcáját Orosházán, ahol idén 20 hazai és határon túli magyar pék állítja ki termékeit, illetve kóstoltatja legújabb kenyereit. A Magyar Pékszövetség és az orosházi önkormányzat közös rendezvénye 2003-tól avanzsált Európai Kenyérünneppé, hiszen évről évre külföldi pékek is bemutatkoznak itt. 'Habár a gazdasági válság óta kevesebb forrásra tudunk pályázni, idén Szerbiából is érkeznek kiállítók' – emelte ki Varga László, a Magyar Pékszövetség Békés–Csongrád régiójának elnöke. Lesznek koncertek, sütés-főzés is a strandon és tűzijáték zárja a programsorozatot. Minden évben megválasztják a fesztivál szépét, akit stílusosan egy kenyérből készült fejdísszel koronáznak meg.

A rendezvény azonban nemcsak a pihenni vágyók, de a szakma számára is fontos. Augusztus 19-én szakmai-tudományos konferenciát tartanak a Petőfi Kulturális Kht.-ban, ahol előadások keretében ismertetik a gabonakutatás új irányait, illetve a négynapos rendezvény ideje alatt mutatják be a mérföldkőnek számító rozsbuzából készült kenyeret – ismertette a programot Varga László.

Kovász vagy élesztő?

A város nem titkolt célja, hogy a rendezvénnyel visszaszerezze a hajdan világhírű orosházi kenyér rangját. A híres kenyér egy helyi malomtulajdonos, Gémes Ferenc nevéhez fűződik, aki a 19. században élesztő helyett hosszúérésű kovászból készített kenyeret. A Gémes-féle kenyér alapja az úgynevezett 'pár” volt, amihez a helyi lisztet összegyúrták komlóval, malátával, némi sörélesztővel, korpával és vízzel. A pár pedig hosszú ideig felhasználhatóvá, eltarthatóvá vált. Az így készült árut a monarchia 57 városban vehették meg a Gémes-féle orosházi sütödékben, sőt az 1875-ös Párizsi Világkiállításon az Orosházi kenyér aranyérmes lett. A hagyományos orosházi cipó három kilós volt, és több napig eltartható anélkül, hogy megszáradt volna.

Megújul a magyar kenyér

Ehhez a hagyományhoz igazodva mutatják be a hosszú hétvégén a Szegedi Gabonakutató Kft. rozsbuzából készült kenyerét. 'Célunk, hogy visszahozzuk a hagyományos ízeket. Ez a kenyér mindenféle térfogatnövelő nélkül, szárított kovásszal készül, és jóval egészségesebb a sok esetben felfújt, fehér lisztből készült kenyérnél' – emelte ki Varga László. Ezek a rozs- és búzaliszt keverékéből – idegen nevén tritikálé – sütött cipók különleges beltartalmi értékekkel bírnak: élelmi rost és ásványianyag-tartalmuk magasabb és hosszabb ideig eltarthatók, mint a hagyományos termékek.

A tritikálét korábban főként takarmányozási célokra használták, de a Gabonakutató Nonprofit Kft. kifejlesztett egy olyan családot, ami emberi élelmezésre is használható. A kutatási programot a Kft. partnereivel uniós támogatással, csaknem 400 millió forintból valósította meg. A program a fajtakutatástól, a vetőmagtermesztésen, a szántóföldi termelésen át kiterjedt a malmi feldolgozásra, a céllisztek előállítására és a megfelelő sütőipari technológiák kidolgozására.

Egészséges és gazdaságos

A fogyasztásra alkalmas GK Szemes fajta hatalmas termőképességű, ez tartja hazánk kalászos gabona termésrekordját a 13.1 t/ha szemtermésével - olvasható a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. honlapján.

Augusztus 20-án versenyt is hirdetnek a rozsbuza kenyér készítésére, a Humán Triticalé Konzorcium a jelentkezők részére biztosítja a készliszt alapanyagot, a cipókat pedig bizottság bírálja majd. 'Ennek mintájára szeretnénk elterjeszteni a rozsbuzát az egész országban, hiszen az ilyen cipó elkészítése kész keverékből történik, ezáltal bármelyik pékségben gyártható' – mondta az OrientPress Hírügynökségnek Varga László. Hozzátette, felvették a kapcsolatot a MintaMenza Programmal is, hiszen egészségmegőrző hatása miatt különösen javasolt a gyerekeknek is.

A rendezvényen emellett természetesen bemutatják a 2013-as szakmai verseny győztes péktermékét, Rábai Gábor tönköly búzás-joghurtos Szent István napi kenyerét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal