Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Június 11. 17:23, péntek | Helyi

Kovász és croissant – napfelkelte után a Bistro42-ben

Kovász és croissant – napfelkelte után a Bistro42-ben

Van valami, ami versenyezhet a reggeli ágyba hozott gőzölő kávéval és jóreggelt csókkal? Reggel nem sok minden. Kivéve, ha a kényeztetést több fokkal magasabbra emelik.

Akkor az is túlélhető, hogy a napot a szokásos fogmosás, zuhany, öltözködés után nem megszokottan indítjuk. Ha pedig egy olyan helyen futhatunk neki az elkövetkező pár órának, ahol minden szempontból feltölthetjük magunkat, és nem kell ezért a világ végére mennünk, akkor egyenesen a szerencse kegyeltjei vagyunk.
Esztergomban van ilyen hely.

A Bistro42-ben nem csak ínyenc-izgalmas ebédet és vacsorát kínálnak a vendégeknek, hanem reggelizni is lehet. Nem is akárhogyan! Felejtsék el nagyon gyorsan az unalmas, uniformizált kontinentális reggelit! Megmaradtak belőle elemek, de olyan messze vannak ízben, állagban és látványban a megszokott középszertől, mint Makó Jeruzsálemtől.


Először is a croissant nem szikkadt, nem tapad, hanem aranybarnán, illatosan és foszlósan kelleti magát. Diszkréten kokettál a környékbeli termelőktől származó ízes vajjal, zamatos házi lekvárral és a helybeli méhésztől érkezett borostyánszínű mézzel. Akkor járunk a legjobban (és a croissant is), ha engedünk és hagyjuk, hogy ez a négyes tartósan összebarátkozzon. Maradandó élmény lesz, higgyék el!

A kontinentális újratöltve verzióval koránt sem ért véget a reggeli repertoár.

Megéri körülnézni a reggeli étlapon! Most jön az a rész, amikor a gyerekkori nyaralás és hagyományos ízek a nagymamánál – egyél még kisfiam, kislányom – összeér a kifinomult, környezettudatos és választékosan finom mai konyhával.

Van bundáskenyér például. De nem a sparhelten, vaslábosban, vastag fehér kenyérből készült natúr változat. A Bistro42-ben a bundáskenyér töltve van. Sonkával, sajttal. Nem szívlapát méretű, mint egykor, mindig friss, ropogós kenyeréből készül és majdnem abbahagyhatatlan az olvadós sajt és a vele sült sonka, no meg a burkot képező házi tojás elegyétől.

A zsíros házi hideg tejföl és a puha forró bundáskenyér találkozása szenvedélyes kontraszt, felejthetetlen.

Aki ennél is dúsabb reggelire vágyna, annak mangalica sonka, jóféle házikolbász, főtt sonka töltheti meg a bendőjét némi zöldfélével, vagy termelői sajtokkal kombinálva.

Alapjáraton két tojásból készül a rántotta és a tükörtojás, de nem bánja meg senki, ha kipróbálja a Rudolf omlettet érlelt tehénsajttal, paradicsommal és zöldfűszerekkel. Nem kicsit illenek egymáshoz. Szerencsére nem jogvédett, így biztosan lesznek, akik otthon is megpróbálják elkészíteni. Jól teszik, de ne felejtsék, nem mindegy, hogy milyen alapanyagból készül!


Persze van, aki nem szeretne fehérjedús napindítót, ők választhatnak zabpelyhet, joghurttal, aranymazsolával, granolával, friss gyümölcsöket, vagy a helyben készült répa-homoktövis, zöldalma-angol zeller-gyömbér smoothie-ből.

Ezen kívül a Bistro42-ben a vendég minden olyan kívánságát teljesítik, amit teljesíteni lehet. A mindig mosolygós és közvetlen felszolgálók a reggeli mellé mindig kiviszik a „rendes” étlapot is. Hogy miért? Mert az onnan rendelhető italok a reggeli mellé is rendelhetők. A friss limonádék, a kombucha, a frissen préselt levek, teák, vagy akár szabadnapos reggelre egy pohár pezsgő.

A végére hagytam a kenyeret. Barna Ádám séf a Bistro42-ben házilag készíti a kovászolt kenyeret, melyhez szorgalmasan eteti a csapat a kenyér lelkét, a kovászt. Az ezzel készült kenyér magában is mennyei, belül lágy, a kérge ropogós és a sonkákkal, a tojással, vagy csak a házi vajjal némi paradicsommal paprikával, szinte verhetetlen egy nyári reggelen.

De nem csak a kenyérben van lélek. A helynek is van lelke, kovásza. Hétköznap munka előtt vagy hétvégi lazítós délelőtt igazi feltöltődés beülni hozzájuk egy gyomrot gyönyörködtető, léleksimító reggeli élményre.

Fotók: Gridstudio

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT