Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2015. Április 23. 10:03, csütörtök | Helyi
Forrás: Önkormányzati sajtóközlemény

Követelésfizetés, bírósági döntés, mélygarázs, Contur-Bau per

Követelésfizetés, bírósági döntés, mélygarázs, Contur-Bau per

Követelésfizetés, bírósági döntés, mélygarázs, Contur-Bau per

Sajtóközlemény
Tájékoztatjuk az esztergomiakat, hogy a Giegler Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. által Esztergom Város Önkormányzata ellen kezdeményezett adósságrendezési eljárást a Tatabányai Törvényszék 2015. február 26-án kelt végzésével megszüntette. A Tatabányai Törvényszék megállapította, hogy az Önkormányzat a korábbi – 2010-ben elrendelt – adósságrendezési eljárásban kötött egyezség alapján fennálló fennmaradt tartozását teljesítette, így az újabb adósságrendezés elrendelésének nem volt törvényi alapja. Fellebbezés hiányában a Tatabányai Törvényszék végzése 2015. március 21-én jogerőre emelkedett.

Az ügy alapja az Önkormányzat és a Giegler Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. közötti, a Prímás-szigeten található mélygarázsra vonatkozó adásvételi szerződés. Mint ismert, ezen adásvételi szerződéssel kapcsolatosan az Önkormányzat, mint felperes és a Giegler Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft., mint alperes között 2010 szeptembere óta szavatossági per van folyamatban a Tatabányai Törvényszék előtt.
Az elmúlt években 1,6 milliárd forintot meghaladó összeget fizetett a város a Giegler Kft-nek a mélygarázs vételáraként. Annak ellenére, - legalábbis kb. 1,3 milliárd Ft tekintetében, - hogy a hibás teljesítés miatt indított szavatossági perben ítélet született volna a város által követelt 364 millió forintról. A Giegler Kft az önkormányzattal szemben a vételár késedelmes kifizetése miatt további peres eljárásokat indított.

Tájékoztatjuk továbbá az esztergomiakat arról is, hogy a Contur-Bau Építőipari és Kereskedelmi Rt. „f. a.” I.r., valamint a PK Követeléskezelő Zrt. II.r. felperes által Esztergom Város Önkormányzata elleni ügyben a Tatabányai Törvényszék 2014. augusztus 14-én részítéletet hozott, melyben kötelezte Esztergom Város Önkormányzatát, hogy a részítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül fizessen meg a II.r. felperesnek 564.593.741.-Ft-ot és annak 2005. (Kettőezer-öt) június 18. napjától a kifizetés napjáig számított, a jegybanki alapkamattal egyező mértékű késedelmi kamatát, (ez az összeg kb. 900 millió forint).

A részítélettel szemben az Önkormányzat képviseletét ellátó budapesti ügyvédi iroda fellebbezést terjesztett elő. Esztergom Város Önkormányzata 2015. április 1-jén szerzett tudomást arról, hogy a Tatabányai Törvényszék által az Önkormányzatot 564.593.741.-Ft és annak 2005. (Kettőezer-öt) június 18. napjától a kifizetés napjáig számított, a jegybanki alapkamattal egyező mértékű késedelmi kamatai megfizetésére kötelező részítéletével szemben a várost képviselő budapesti ügyvédi iroda, illetve annak helyettese betegség miatt egy napi késedelemmel terjesztett elő 2014. szeptember 9-e helyett szeptember 10-én fellebbezést.

Az eljáró ügyvédi irodának a késedelem igazolására vonatkozó kérelmét mind a Győri Ítélőtábla, mind a Kúria elutasította, így a részítélet I.fokon jogerőre emelkedett. A város jelenlegi vezetése utasította a hivatal illetékes irodáját, vizsgálja ki, hogy az ügy intézésével kapcsolatban történt- e mulasztás. Az ügy alapja az esztergomi élményfürdő kivitelezésével kapcsolatos kivitelezői követelés.

A felperesek jogi képviselője Esztergom Város Polgármesterét 2015. április 1-jén kelt levelével arról tájékoztatta, hogy a perbeli teljes követelés engedményezéssel az Agimpex Építő Zrt-t (8900 Zalaegerszeg, Ady E. u. 4. II/5.) illeti meg. A peres ügy a részítélettel el nem bírált részében folytatódik tovább. A részítélet meghozatalára úgy került sor, hogy az önkormányzat által követelt kb 1,1 milliárdos követelést a Törvényszék még nem bírálta el és a ll. r felperes is további százmilliókat követel még a várostól.
Tájékoztatjuk az esztergomiakat, hogy Esztergom Város Polgármestere és Hivatala, a város képviseletét ellátó ügyvédi iroda, az illetékes Önkormányzati Bizottságok és a Képviselők minden megtesznek azért, hogy a város érdekei ne sérüljenek az ügyben.

Esztergom, 2015. április 23.

Esztergom Város Önkormányzata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.