Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2011. December 14. 07:40, szerda | Sport
Forrás: mno.hu

Kozák, az ifjú örökös

Kozák, az ifjú örökös

Kozák Danutát ünnepelték tegnap a Magyar Kajak-kenu Szövetségben. A kiváló kajakos az idén megszerezte negyedik és ötödik világbajnoki aranyérmét, s bár még csak 24 éves, már a sportág örökös bajnoka.

Olimpiai vagy öt világbajnoki aranyérem kell ahhoz, hogy valaki a kajak-kenu örökös bajnoka legyen, s felkerüljön a neve a szövetségben őrzött márványtáblára. A szép hagyományt 2001-ben indították útjára, akkor Fábián Lászlóval és Urányi Jánossal kezdve több évtizedes mulasztást kellett pótolni, azóta azonban évente többnyire csupán egy versenyző tudja teljesíteni a szigorú feltételt. Kozák Danuta három vb-aranya mellé idén a szegedi világbajnokságon a kajak négyessel, valamint kétszáz párosban Kovács Katalinnal is győzött, így lett a sportág negyvenötödik örökös bajnoka.

„Közelebbről 2004-ben ismertem meg Danutát, amikor egy csoportban edzettünk. Rendkívül tehetséges és céltudatos versenyző. Ez persze nagyon sok sportolóról elmondható, ám Danutában megvan az a plusz, ami a többiek fölé emeli: a sikereket és a kudarcokat egyformán a helyükön értékeli” – méltatta a társát Szabó Szilvia, az elmúlt évtized egyik nagy egyénisége, aki háromszoros olimpiai ezüstérmesként és tizenháromszoros világbajnokként maga is örökös bajnok.

„Az év elején Szabó Gabival tűztük ki magunk elé azt a célt, hogy a nevünk kerüljön fel a márványtáblára. Nagyon örülök, hogy sikerült, mert nagyra tartom ezt a címet, remélem, Gabi jövőre követ engem” – mondta az ünnepelt, aki bicegve vette át a díjat, mert a napokban futás közben részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. „Az orvosok négy hét pihenőt írtak elő, ami természetesen csak a futásra érvényes, ám én ezt is szeretném lerövidíteni” – adta meg a receptet arra, hogyan is lesz valakiből a kajak-kenu „halhatatlanja”.

Kozák Danuta nagyon jó évet zárt, említett sikerei mellett ötszáz egyesben megnyerte az Európa-bajnokságot és második lett a vb-n, így könnyen előfordulhat, hogy hétfőn a Sportcsillagok gálaestjén is ő lesz az egyik ünnepelt. „Természetesen örülnék, ha engem választanának meg az év sportolójának, de az örökös bajnoki cím számomra fontosabb, mert ezt objektív eredmények alapján lehet kiérdemelni” – fogalmazta meg az értékítéletét. Abban azonban ő is egyetért – még ha nem is szívesen beszél róla –, hogy a még hiányzó, legfontosabb címet jövőre, Londonban szerezheti meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 19. 13:09, szerda | Sport

Bajnokok Ligája - Walesi vagy montenegrói ellenféllel kezd a Ferencváros

A walesi The New Saints FC vagy a montenegrói FK Decic csapatával mérkőzik a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában a Ferencváros.

2024. Június 19. 06:00, szerda | Sport

A törökök győzelemmel kezdtek az Eb-újonc Georgia ellen

A török válogatott 3-1-re legyőzte az újonc Georgia csapatát a németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének keddi játéknapján, az F csoport nyitányán.

2024. Június 19. 06:00, szerda | Sport

Rossi: az esélytelenség motiválhat minket

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint éppen az esélytelenség motiválhatja a magyar labdarúgó-válogatott játékosait szerdán a házigazda németek elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen.

2024. Június 18. 15:20, kedd | Sport

FIA F4 CEZ 2024 | Slovakia Ring | 3. forduló

Újra a dobogón ünnepelhettünk, magyar szurkolók előtt!