Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Február 27. 09:04, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Középkori leletek kerültek elő újra a belvárosban

Középkori leletek kerültek elő újra a belvárosban

Középkori városfal és egy kút is előkerült a Simor János utca végén az utcafelújítás során. Az ismét feltárt leletekről a felszínen jelzések tanúskodnak majd.

Horváth István, a Balassa Bálint Múzeum nyugalmazott régész-igazgatója kifejtette, hogy már az 1970-es évek végén is folytak ezen a területen ásatások, akkor már megtalálták a 13. századi kutat, az úgynevezett Szent Lőrinc-kapu tornyának alapját és falait, illetve a toronyból vezető kövezett út egy részét is. Mint hozzátette: a kapu a Szent István kori udvarnokok lakhelyül szolgáló Szent Lőrinc plébániatemplomról kapta nevét, alaprajza pedig a Széchenyi tér észak-keleti felén látható is.

A torony mellett volt egyébként az egykori Királyi városrész előtti vizesárok is, amiben a régészek szerint még halakat is tenyésztettek. Emellett azonban a városfallal együtt védelmi rendszerként szolgált.

Már a 70-es évekbeli ásatásokkor előkerültek a Duna felé és a Simor János utca felé tartó középkori városfal maradványai, meg is jelölték a nyomvonalát, ám ezek a jelzések egy későbbi út- és járdafelújítás során eltűntek.

A Simor János utcai felújításkor a most ismét feltárt leleteket azonban újra megjelölik és a nyomvonaluk láthatóak lesznek a felszínen egy rajzolatnak köszönhetően.

A Simor János utca rekonstrukciója egyébként várhatóan április végéig fejeződik be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.