Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. December 04. 13:55, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Középkori utat találtak Esztergomban

Középkori utat találtak Esztergomban

Egy középkori útra bukkantak régészek egy Esztergomban zajló ásatás során – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma.

Az Esztergom belvárosában található Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium udvarán még idén tavasszal kezdődtek meg az ásatási munkálatok kb. 1500 négyzetméteren egy közelgő beruházás miatt. A közelmúltban régészek a város középkori, feltehetőleg XII-XIII. századi útját is megtalálták. Az eddig közel tizenöt négyzetméteren feltárt útszakasz valószínűleg a királyi székhelyt Óbudával összekötő négy út egyike lehetett.

A felszíntől számított több mint két méter mélyen fekvő, szabálytalan alakú kövekből kirakott út jó állapotban maradt meg annak ellenére is, hogy egy része megsüllyedt, illetve a későbbiekben több falat is ráépítettek.

Királyi székhelyként Esztergom nem csak az ország politikai, de kereskedelmi központja is volt, ehhez képest ekkora és ilyen jó állapotú középkori út még soha nem került elő a városban. Ezenkívül a most feltárt útszakasz nagy segítséget adhat a királyi város középkori település-szerkezetének kutatásában, megismerésében is.

Az MNM Balassa Bálint Múzeumának munkatársai a következő hetekben is folytatják az ásatást, amely már most különleges leletekkel gazdagította a múzeum gyűjteményét. Három zarándokjelvény mellett előkerült több Árpád-kori ezüstpénz, valamint egy állatalakos gyűrű is.

Fotók: MNM Balassa Bálint Múzeuma feliratot.

Címkék: út, középkori

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 20. 08:04, kedd | Helyi

Esztergomi lány képviseli megyénket az országos Tündérszépek versenyen

Az esztergomi Gyurik Renáta képviseli Komárom-Esztergom megyét a Tündérszépek 2021 szépségverseny országos fordulójában.

2021. Április 19. 16:01, hétfő | Helyi

Fokozott ellenőrzésre és bírságolásra számíthatnak a Pilisszentléleken szabálytalanul parkolók

A rendőrség felhívja a Pilisszentlélekre, a Mi kis falunkba látogatók figyelmét, hogy a jövőben folyamatos és fokozott ellenőrzést tartanak és a szabálytalanul behajtó, vagy parkoló autósokat meg is büntetik.

2021. Április 19. 10:57, hétfő | Helyi

Esztergomban két épületet újíthatnak fel munkásszállás céljára

Nyolc munkásszálló épül meg és négy, korábban másra használt épületet újíthatnak fel a „Munkásszállások kialakítása” program ötödik kiírásának keretében – jelentette be Bodó Sándor az ITM államtitkára.

2021. Április 18. 19:50, vasárnap | Helyi

Holnap, április 19-én reggel újra megnyitják a letkési határátkelőt

Holnap hajnali öt órakor megnyitják a Letkés–Ipolyszalka határátkelőt, mely a szlovák-magyar határon az egyetlen zárva tartott átkelő volt. Még március 2-án zárta le a szlovák fél a járvány elleni védekezésre hivatkozva.