Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Február 25. 13:48, péntek | Helyi

Közösen egyeztettek az idei programokról az esztergomi lengyel nemzetiségi érdekképviseletek

Közösen egyeztettek az idei programokról az esztergomi lengyel nemzetiségi érdekképviseletek

Február 23-án délután az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyar-Lengyel Baráti Társaság közös egyeztetésre ült össze az Önkormányzat irodájában, hogy megbeszéljék az idei terveket és feladatokat.

Abban egyetértettek, hogy a pandémia alatt mindkét szervezetnek meglehetősen szűk mozgástere volt, számos program maradt el, pályázatok csúsztak el, vagy maradtak megvalósítatlanul. A fentiek tükrében óvatosan ugyan, de mind az Önkormányzat, mind a Baráti Társaság arra készül, hogy 2022-ben a megelőző két évnél jóval több tervet tudnak megvalósítani.

Elsőként a Waclav Felczak Alapítvány friss pályázatait tekintették át, amelyek között vannak fiataloknak szóló magyar-lengyel programok, osztálykirándulások, testvérvárosi, testvériskolai kezdeményezések, kulturális és művészeti együttműködési lehetőségek. Az Önkormányzat már megküldte a helyi oktatási intézményeknek azokat a pályázati kiírásokat, amelyek révén forráshoz juthatnak és egyúttal erősíthetik a lengyel és magyar nemzet közötti kapcsolatokat is.

Maga a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a Baráti Társasággal együttműködve szintén nyújt be pályázatot a Szent Kinga programsorozathoz kapcsolódóan. A pályázati anyag összeállítását és kidolgozását már meg is kezdték.

Tervezik továbbá a Sobieski ünnep megtartását, melyhez kapcsolódóan szeretnék rendbe tenni az Erzsébet parkban található emlékmű közvetlen környékét, illetve egynyári virágokkal körbe ültetni a szobrot.

Nyár derekán városunkba érkezik egy veterán lengyel futball csapat, akik a városnézésen túl a helyi öregfiúkkal játszik majd baráti mérkőzést. Az egyeztetés még folyamatban van a részletekről, amelyet a Magyar-Lengyel Baráti Társaság koordinál.
Várhatóan még idén tovább folytatódik a Nemzetiségi Önkormányzat irodájának felújítása, most a külső nyílászárók cseréje és megerősítése kerülhet sorra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.