Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. November 26. 09:00, csütörtök | Helyi

Köztünk élnek Esztergomban – Pálmai Árpáddal folytatódik a sorozat

Köztünk élnek Esztergomban – Pálmai Árpáddal folytatódik a sorozat

Pálmai Árpád karnagy, egyházzenész és énekes lesz a vendége november 30-án 17 órától az esztergomi könyvtárnak. Folytatódik a Köztünk élnek című sorozat.

Pálmai Árpád karnagy, egyházzenész, énekes, az Esztergomi Hittudományi Főiskola musica sacra tanára, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium ének-zene tanára, kórusának karnagya, az esztergomi Ferences Templom kántora, orgonistája.

1982. április 13-án született Esztergomban. Dömösön nőtt fel, általános iskolába Visegrádra, majd Esztergomba járt, itt is érettségizett, a ferences gimnáziumban. Zenei tanulmányait a mai Zsolt Nándor Alapfokú Művészeti Iskolában végezte. Már gimnazistaként aktív szerepet vállalt a ferences templom és gimnázium zenei életének szervezésében. Ebben és szakmai pályájának elindításában sokat köszönhet egykori tanárainak, Reményi Károlynak és Baróti Istvánnak. Felsőfokú zenei tanulmányait az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán kezdte ének-zenetanár szakán 2000-ben. 2001-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene tanszakának, 2002-től az Ének-zenetanár, karvezetés szakának is hallgatója.

Dobszay László, ifj. Sapszon Ferenc, Erkel Tibor, Szendrei Janka és számos más rangos professzor növendéke. Budapesti tanulmányai ideje alatt zeneakadémista társaival megalapítják az ökumenikus Stella Énekegyüttest, mellyel rendszeresen tartanak egyházzenei hangversenyeket itthon és Európa több országában. Több, mint 10 éven át tagja a főleg reneszánsz és kortárs műveket megszólaltató Discantus Énekegyüttesnek, amivel Európa meghatározó kórusversenyein aratnak győzelmeket, illetve kapnak meghívásokat nemzetközi zenei fesztiválokra. Öt éven át tagja az ifj. Sapszon Ferenc által vezetett Cantate Vegyeskarnak, gyakori kisegítő énekese a Béres György által vezetett Schola Gregoriana Budapestiensisnek.

Egyetemista évei alatt, gyakorló egyházzenészként, több budapesti templom liturgikus életében is aktív szerepet vállal. Tanára, Merczell György meghívására alapító tagja és hosszú évekig énekese a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom Capella Theresiana Énekegyüttesének. Egyházzenészként nem csak a katolikus, hanem a protestáns egyházak zenei életében is jártasságot szerez: éveken át részt vesz a Kelenföldi Luteránia zenei műhelyének munkájában, a budafoki református gregorián vesperások szervezésében, rövid ideig tanít az evangélikus kántorképzőn. Saját zenei formációjával, a Szent Ambrus Énekegyüttessel a legkülönbözőbb egyházi és világi eseményeknek gyakori közreműködője.

Zenei tevékenységének fontos területe a régi magyar muzsika. Rendszeres énekes szólistája az L. Kecskés András által vezetett Kecskés Együttesnek és a Tabulatúra Régizene-együttesnek.

Gyakran hallhatjuk őt az Esztergomi Szimfonikus Zenekar koncertjeinek szólistájaként és számos budapesti és vidéki oratórikus hangverseny meg hívott szóló- és kamaraénekeseként.

Számos zarándoklat zenei vezetőjeként is ismerhetjük, Csíksomlyótól Csesztochowa-n át Mariazellig, Doberdótól Galíciáig.

Az esztergomi ferences gimnázium zenei együtteseivel szép sikereket ér el megyei és országos versenyeken, rendszeresen kapnak felkérést rangos egyházi és világi eseményeken való szereplésre.

vkesztergom.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.