Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Február 19. 14:20, szerda | Helyi
Forrás: TIVI közlemény /fotó: illusztráció

Közvilágítás - teljes sötétség várható rövidesen Esztergomban

Közvilágítás - teljes sötétség várható rövidesen Esztergomban

Esztergomban 2013. augusztus végétől nincs rendes közvilágítás. - Közleményt adott ki a TIVI Kft tulajdonosi képviselője!

Amennyiben elindul a birtokvédelem jogán a végrehajtás, úgy Esztergom lehet EURÓPA szégyene, ahol szolgáltatási díj több mint 1 éven keresztül történő nemfizetése miatt végrehajtó borítja sötétbe a közel 40.000 lakosú Esztergomot, talán rendőrségi biztosítás mellett.

A Szolgáltató TIVI kft fa szerződésszerű, jogszerű tevékenysége, teljesítése ellenére a Városvezetés 2013-ban egy Ft szolgáltatási díjat sem fizetett. A Város Vezetésének sem jogilag, sem erkölcsileg, sem gazdaságilag nincs igaza, ezért jogtalan, tőrvénytelen módszerekkel próbálja teljesen tönkretenni a Vállalkozást. A tartozás már meghaladja a 400 000 000 Ft+Áfa +Kamat összeget, és 40 család elvesztette munkahelyét.
A 2005-ben Esztergom Város által 12 év futamidőre kiírt átalány díjas közbeszerzési eljárást négy pályázó közül a TIVI Kft. nyerte meg. A munka elvégzéséhez a TIVI kft hatalmas hitelt, és 100m Ft nagyságrendű önerőt vett igénybe szerződésszerűen a Város helyett. A Város 2009-ben per útján el akart állni a szerződéstől, de a bíróság 2010-ben ítéletében az Önkormányzat keresetét az összes kérelemben elutasította -20 millió Ft-ot meghaladó a perköltséget fizetett a Város a lakosság pénzéből-, és rögzítette, hogy „az elkészült vagyon „vagyontárgyak” a „futamidő végéig” a Vállalkozás tulajdonában maradnak”, mint ahogy ezt a szerződés is rögzíti. A tulajdonjogot azóta jogerőre emelkedett birtokvédelem is megerősíti.

Esztergom Város Vezetése 2013-ban bejelenti, hogy eláll a szerződéstől (hiába a bírói ítélet) és a birtokvédelem ellenére sajátjaként bánik a Szolgáltató tulajdonában lévő lámpatestekkel, azokba a tulajdonos beleegyezése jóváhagyása nélkül más gyártó alkatrészeit szerelteti be, alkatrészeket szereltet ki, vagyis bűncselekmény elvégzésére ad megrendelést, mindezt közbeszerzési eljárás nélkül.

Tevékenységét a hatóság felszólítására sem szünteti meg, nem tiszteli a magántulajdont, bírói ítéletet, birtokvédelmi határozatot.
Most már a birtokvédelem végrehajtása várható, és ennek következtében jogszerűen Esztergom város teljes elsötétítése.

A lakosságtól ezúton is elnézést kérünk, de értsék meg, hogy egy vállalkozásnak be kell tartania a szerződéses, illetve a jogi utat, hogy hozzájuthasson pénzéhez.


Esztergom Város közvilágításához kapcsolódó ügyet sokan figyelik. Sokan kíváncsiak arra, hogy képes-e egy Városvezetés szerződésszegéssel, bírói ítélet be nem tartásával, törvényes birtokvédelem megszegésével és más, a városlakók számára is hátrányos törvénytelen eszközökkel politikai okból egy közvilágítás szolgáltatót hamarabb tönkretenni, mint ahogy a szolgáltató a törvényes jogi úton eléri igazát.

Politikai csatározások folynak, Esztergomban melynek negatív eredményét a városlakók szenvedik el –sötét városrészek - de hátrányosan érinti ez a városi cégeket, a közvilágítás szolgáltatót, a tönkretett 40 családot.

A média segíthet a valódi okok, kiderítésében, a tisztábban látásban a csendes lakosság érdekei mentén.

A TIVI Kft-nek sose volt és sose lehetett célja a közvilágítás-szolgáltatás szüneteltetése, hiszen a szolgáltatásért kapja a díjat. A 60 településből - ahol a cég közvilágítás korszerűsítést, szolgáltatást végzett az elmúlt évtizedekben -, csak 2 Önkormányzat nem fizetett rendesen. A legnagyobb adósságot Esztergom hozta össze. Esztergomban a közvilágítás szolgáltatás szüneteltetésére szerződésszerűen, jogszerűen került sor csak azért, hogy az Önkormányzat fizetési kötelességét legyen köteles teljesíteni. Normál körülmények között ugyanis elvárható, hogy egy Önkormányzat vezetése nem a városlakók kárára, terhére tevékenykedik, hanem a szerződéseket, törvényi előírásokat, törvényi kötelezettségeket betartva végzi feladatát, jó példát mutatva az állampolgároknak és az adófizető cégeknek a fizetési morálról.

A lakosságtól ezúton is elnézést kérünk, de értsék meg, hogy egy vállalkozásnak be kell tartania a szerződéses, illetve a jogi utat, csak azok mentén tevékenykedhet. A téma jobb megismerése érdekében röviden összefoglalom a történteket.

Esztergomi közvilágítás

Előzmények
Esztergomban a közvilágítás szolgáltatáshoz kapcsolódóan semmilyen műszaki, vagy szakmai ok nem támasztja alá azt, hogy a Városvezetés 2013. január 1.-től nem fizeti a közvilágítás szolgáltatási szerződés szerinti díjakat. A TIVI Kft. „fa” szolgáltató tulajdonosi képviselőjeként úgy gondolom, hogy politikai csatározások áldozatává vált a cég, ahogy a városlakók is. Korábbi véleményemmel ellentétben azért vállalom a médiában való információ megjelenést, mert meglehetősen sok valótlan információ alapján a cég megítélése nem a reális valóságnak megfelelően történik, de legfőbb ok, hogy ne kerüljön teljesen sötétségbe Esztergom.

b. 2005-ben közbeszerzési eljárást írt ki Esztergom a város közvilágítás korszerűsítésére, a Berényi Zsigmond utca rekonstrukciójára, és 20 kV-os hálózat tervezésre. A 12 év futamidőre szóló pályázati kiírás tartalmazott egy szerződés tervezetet, melyet a pályázóknak el kellett fogadniuk!!! Négy pályázó közül a TIVI Kft. nyerte meg a közbeszerzési eljárást a projekt megvalósítására és a 12 évre szóló karbantartási feladatok ellátására a legkedvezőbb ajánlatával. A szerződés szerint a beépítésre kerülő új berendezések a pályázó tulajdonában maradnak a futamidő végéig, de azt az Önkormányzat a szerződésben írt díjtételek fizetésével a futamidő végére megváltja.

c. A szerződés tartalmazza azt, hogy a nyertes vállalkozónak egy olyan átalány díjat kellett megadnia vállalásában, mely csak és kizárólag a szerződés feltétele szerint emelkedhet, vagyis évente egyszer az infláció mértékével, valamint a rendelet szerinti áramdíj változás mértékével, amikor a Kormány ilyen rendeletet hozott, általában évente egyszer. Az Önkormányzat jóváhagyásával a pályázó hitelt vehetett fel, a hitelszerződést az Önkormányzat illetékes vezetői aláírták, és a város szerződés szerint inkasszó jogot is adott a pályázónak.

d. Esztergom Városnak 2005-ben egy ilyen jelentős rekonstrukció elvégzéséhez nem volt sem pénze, sem hitelkerete. Az akkor szokásos módon az idegenforgalom szempontjából fontos Berényi Zsigmond utca (mely a Prímási Palotától indul és szinte a Bazilikáig tart) teljes rekonstrukcióját vállalkozói finanszírozással a vállalkozás által felvett hitelből valósította meg. A vállalkozásnak a hitel felvételéhez közel 25% önerőt kellett biztosítani saját vagyonából a város érdekében. A projekt indulásakor a pénzügyi fedezetet Esztergom Önkormányzatának nem kellett saját költségvetésből biztosítani, mert a tervezett közvilágítás korszerűsítés során képződött energia költség megtakarítás fedezetet nyújtott a költségekre. A pályázat nyertes TIVI Kft.-nek a hatalmas hitel, és a 100m Ft nagyságrendű Önerő megtérülésének a biztosítéka a 12 éves futamidő alatt az volt, hogy az Önkormányzat pontosan fizeti majd a havi átalánydíjakat.

e. 2009-ben az Önkormányzat pert indított, melyben kérte a bíróságtól a szerződéstől történt elállása jogszerűségének megállapítását (arra való tekintettel, hogy az Önkormányzat által kiírt közbeszerzési eljárás szerződése erre nem adott lehetőséget). A bíróság 2010-ben ítéletében az Önkormányzat keresetét az összes kérelemben elutasította, és rögzítette, hogy „az elkészült vagyon „vagyontárgyak” a „futamidő végéig” – vagyis 12 évig - a Vállalkozó tulajdonában maradnak.”

f. A Városlakóknak 20.000.000 Ft-nál többe került a per, vagyis az az információ, hogy a szerződéstől nem lehet elállni, a szerződés él, a berendezések pedig a TIVI Kft. tulajdonát képezik.

g. A pert követően az Önkormányzat a korábbi tartozás jelentős részét kifizette, de az elindult adósságrendezési eljárás miatt 80 millió forint bennragadt. Ezt az adósságrendezés alatt kellett volna kifizetni.

Érdekességek 1.
Esztergom Város Önkormányzata bankot váltott, de a Városvezetés bankváltást követően már nem biztosította az eredeti szerződés szerinti –feltétel nélküli- inkasszót a TIVI Kft. részére, így a cég ezt követően inkasszó útján nem tudott hozzájutni a pénzéhez (a Város részéről ez súlyos szerződés szegés volt).
A per elvesztését a Város illetékes vezetője nem jelentette le az adósság rendezés pénzügyi biztosának, így az nem vehette nyilvántartásba a 80 millió forintos tartozást. A pénzügyi biztos azt jelezte, nem tudja kényszeríteni a Várost annak igazolására, hogy a pert elvesztette, és ezért nyilvántartásba sem tudja venni a követelést. Ezen tartozás megigénylésére most nyílt lehetőség az adósságrendezés moratóriumának lejártát követően.

2010-ben Tétényi Éva új polgármester lett a Város első számú vezetője. Az Esztergomi adósságrendezési eljárás bejelentése után többszöri tárgyalást követően a Polgármesterasszony külön kérésére 2011-től az adósságrendezési eljárás 6 hónapjára a korábbi díjtételhez képest havi 2,7 millió forinttal kisebb díj került kiszámlázásra, annak támogatásaként, hogy a Polgármesterasszony a városban a normális működés visszaállítását mihamarabb megtehesse az adósságrendezés keretében.

Ugyancsak fenti indokkal Tétényi Éva Polgármesterasszony kérésére sem 2011-ben, sem 2012-ben nem történt díjemelés annak ellenére, hogy a szerződés ezt lehetővé tette volna. Ígéretet kaptunk cserébe arra, hogy a korábbi tartozás a többi hitelezővel azonos módon megtérítésre kerül.

Ezt követően a díjtételek 2010, 2011, 2012 december 31-ig kifizetésre kerültek (bár általában néhány hónap késéssel).

2010. decemberében az ERSTE Bank felmondja a TIVI Kft. hitelszerződését, elsősorban Esztergom rossz fizetési morálja miatt! Megjegyzem, hogy a TIVI Kft.-nek az ERSTE Bank felé nem volt lejárt tartozása sem a szerződés felmondásakor, sem a hitelszerződés futamideje alatt!

Esztergomi közvilágítás

2013. áprilisában kiderül, hogy az Önkormányzat nem kívánja tovább fizetni a díjakat, mert azokat nem megfelelőnek, magasnak tartja. Esztergom Város a szolgáltatási díjak fizetését abbahagyja, miközben a szolgáltatást igénybe veszi, és a szolgáltató az áramdíjak és karbantartási munkák kifizetését köteles viselni. 2013. egész évben Esztergom Város nem fizet egy forintot sem közvilágítás szolgáltatásért.

Három éven keresztül 2010, 2011, 2012-ben az Önkormányzat kifizette a szolgáltatási számlákat, és pont egy évvel a Parlamenti választások előtt hagyta abba a szolgáltatási díjak fizetését a szolgáltatás további igénybevétele mellett. Az Önkormányzat bejelenti, hogy eláll a szerződéstől. A TIVI Kft. „fa” képviselője bejelenti, hogy nem fogadja el a szerződéstől való elállását, mert erre a szerződés nem biztosít lehetőséget, valamint korábbi ítélet már a Város ilyen igényét elutasította.

A TIVI Kft. „fa” bejelenti, hogy a szerződés XIV.1. pontja alapján a közvilágítás szüneteltetést megkezdi.
Esztergom Városvezetés mindent megtesz, hogy a szerződésszerű tevékenység végzésében akadályozza a TIVI kft fa-t. Rendőrségi és Ügyészségi feljelentést tesz, a szolgáltató ellen lámpatestek rongálása és lopás miatt . A jogtalan kérést mindkét helyről elutasítják.

Esztergom Város birtokvédelmet kér a szolgáltató tulajdonában lévő berendezésekre. A jogtalan kérést elutasítják.

A Felszámoló birtokvédelmet kér a lámpatestekre az azokon Esztergom Város által jogtalanul végeztetett átalakítások miatt, és kéri a jogtalan tevékenység leállíttatását. A TIVI kft fa a birtokvédelmet megkapja, a határozat kelte 2013. november 13.
Esztergom Város tovább végezteti az átalakításokat annak ellenére, hogy a birtokvédelemben felszólítják a tevékenység azonnali leállítására, és a korábbi állapot visszaállítására.

Rendőrségi ellenőrzés alkalmával kiderül a jogtalan tevékenység végzés.
Felszámoló végrehajtást kér a birtokvédelem megsértésére.

Amennyiben elindul a végrehajtás, úgy Esztergom lehet EURÓPA szégyene, ahol szolgáltatási díj több mint 1 éven keresztül történő nemfizetés miatt végrehajtó borítja sötétbe a közel 40.000 lakosú Esztergomot, talán rendőrségi biztosítás mellett.

Ha a város vezetés továbbra sem fizet, úgy csak az állami vezetés, vagy a média segíthet abban, hogy ezt elkerüljék az Esztergomi lakók.

Az olvasókat biztosan érdekelné a válasz az alábbi kérdésekre:
Ha a szolgáltatási díjak nem megfelelőek 2013-ban, mert az Önkormányzat csak jóval kisebb összegű díjat tart jogosnak (egy nyilatkozat szerint) akkor 2010, 2011, és 2012-ben jogtalanul fizette ki a szinte ugyanakkora összegű díjakat? Ez beismert 100 millió forintot meghaladó hűtlen kezelést jelent?
Ha 2010 és 2012 között a díjak megfelelők voltak, miért pont 2013. év elejétől lettek magasak a díjak, melyek számítása megegyezik a korábbi évek, illetve a szerződés szerinti számítási móddal?
Ha a díjakat nem tartja megfelelőnek, miért nem fordul bírósághoz Esztergom Városvezetés, kérve a helyes díjak megállapítását? Talán tudja azt, hogy a pert biztosan elveszíti ?
Ha a korábbi bírói ítélet ellenére a Város úgy gondolja, hogy a szerződéstől el lehet állni, akkor miért nem indít újabb pert a Városlakók pénzéből a szerződéstől való elállásra?

Miért engedheti meg magának egy Város vezetése, hogy szerződést és bírósági ítéletet figyelmen kívül hagyva nem teljesíti fizetési kötelezettségét, ugyanakkor a szolgáltatást elvárja, valamint azt is elvárja, hogy a közvilágítás szolgáltatással kapcsolatos költségeket más, a cég maga viselje?
Mire költi a Város azt a pénzt, amit a törvény szerint csak és kizárólag a közvilágítás szolgáltatásra szabad fordítania? (2012-ben 192m Ft + ÁFA)

Milyen példát mutat a Városvezetés az adófizető cégeknek és állampolgároknak abban, hogy a szolgáltatási díjat nem kell kifizetni? Ilyen fizetési morált vár el adófizetésben a Városvezetés Esztergom vállalkozóitól és polgáraitól is, mint amilyen példát mutat?
Nem gond a Városvezetésnek, ha a cégek és az állampolgárok egy éven keresztül semmilyen adót nem fizetnek be?

Érdekességek 2.
A Városvezetés úgy gondolom, hogy tisztában van azzal, hogy sem jogilag, sem szerződésileg nincs igaza, ezért nem indít pert, mert azt úgyis elveszítené.
Inkább megpróbálja kivéreztetni, tönkretenni a Vállalkozást, vagyis olyan helyzetbe hozza, hogy ne tudja teljesíteni a szerződéses vállalt kötelezettségét (pl az áram értékesítő cég felé), és úgy gondolja, hogy ezt követően olcsón megkaphatja a berendezések tulajdon jogát, mentesül az egy éves szolgáltatási díj fizetésétől, valamint a koncessziós szerződés szerinti további 4 év költségeinek teljesítésétől.
A Városvezetés tönkretesz egy céget, mely az elmúlt 22 éves futamideje alatt sok millió forint adót fizetett a Városnak.
Utcára került több, mint 40 dolgozó, így 40 családnak a megélhetése szűnt meg, 40 családnak lett szörnyű karácsonya.
Mivel Esztergom Város Vezetésének sem jogilag, sem erkölcsileg, sem gazdaságilag nincs igaza, így a törvényes lehetőségeken kívüli módokat választ saját céljai elérésére,
A közvilágítás szolgáltatás az önkormányzat kötelező feladata, melyet az állam előír a lakosság érdekében. Esztergomban 2013 augusztus végétől nincs rendes közvilágítás.


Drága Bálint
a TIVI Kft. „fa” tulajdonosi képviselője

Kapcsolódó videó!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.