Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Augusztus 31. 16:08, szerda | Külföld
Forrás: mti.hu

Kreml: Oroszországnak jobban megfelel a G20, mint a G8 csoport

Kreml: Oroszországnak jobban megfelel a G20, mint a G8 csoport

Oroszország a G20-csoportot előnyben részesíti a G8- csoporttal szemben, mert az előbbi összetétele jobban visszatükrözi a világ erőviszonyait az utóbbiénál -

-jelentette ki szerdán Vlagyivosztokban újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkov Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azon, a RedaktionsNetzwerk Deutschland számára adott interjújában tett kijelentésére reagált, amely szerint Oroszországot csakis azzal a feltétellel lehetne visszafogadni a "nyolcak" közé, ha sikerülne jelentős haladást elérni a kelet-ukrajnai és a szíriai válság rendezésében. Steinmeier szerint Moszkva visszavételét már 2017-ben fontolóra vehetik.
A német diplomácia vezetője úgy vélekedetett, hogy a G8-ba való visszatérés kulcsa Moszkvánál van. Mint mondta, az ukrajnai és a szíriai válság azt bizonyítja, hogy Oroszországot nem lehet kizárni "a világ legnagyobb gazdaságainak szoros együttműködéséből". Steinmeier korábban is beszélt már arról, hogy Oroszországot vissza kellene fogadni a "nyolcak" közé.
Az 1976-ban létrejött, fejlett ipari országokat tömörítő G7-csoport - Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Kanada - 1997-ben adta meg a tagságot Oroszországnak is, amelyet a Krím 2014-ben történt annektálása nyomán felfüggesztett.
Az 1999-ben megalakult G20 csoport a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet, amely a következő tanácskozását szombaton és vasárnap Kínában tartja majd.
Peszkov kijelentette, hogy Oroszországot "jelen pillanatban teljesen kielégíti a húszas formátum", amelyben jobban ki tudja bontakoztatni a potenciálját. Szavai szerint az ukrán ügyekben nem észlelhető haladás, mert Kijev részéről nem történt haladás a minszki megállapodások végrehajtásában.
A Kreml egyébként kedden közölte, hogy a hangcsoui G20-csúcson mégsem lesz orosz-német-francia csúcsszintű megbeszélés Ukrajna ügyében, ahogy azt korábban bejelentették. Vlagyimir Putyin orosz elnök a találkozó alkalmából külön találkozik majd Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel. A tárgyalások témája azonban változatlanul Ukrajna lesz.
A G20-tanácskozáson az eredeti elképzelés szerint a "normadiai" négyes formációban - vagyis Petro Porosenko ukrán elnök részvételével - tartottak volna egyeztetést a Donyec-medencei válság megoldásáról, ám a terv meghiúsult. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azonban augusztus 10-én bejelentette, hogy a Krímben ukrán diverzánsakciókat akadályoztak, s ennek nyomán Putyin elnök lemondta a négyes csúcsot.
Putyin a hancsoui csúcson először találkozik majd Theresa May brit miniszterelnökkel, de megbeszélést folytat majd Recep Tayyip Erdogan török és Marurico Macri argentin elnökkel és, valamint részt vesz a BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) vezetőinek nem hivatalos találkozásán. Az orosz elnököt külön fogadja majd Hszi Csin-ping kínai elnök és a jelek szerint előkészületben van egy kétoldalú találkozó Barack Obama amerikai elnökkel is.
Az orosz államfő a Vlagyivosztokban csütörtökön kezdődő, kétnapos Keleti Gazdasági Fórum alkalmából Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel, illetve Abe Sindzó japán kormányfővel folytat majd megbeszélést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez