Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Március 31. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Krím - A Krím félsziget legekben

Krím - A Krím félsziget legekben

A Krím Oroszországhoz csatolásával Ukrajna több rekordot is elveszített, a Fekete-tengerbe nyúló félsziget büszkélkedhet ugyanis egyebek között a világ leghosszabb trolibuszvonalával és Európa legnagyobb asztrofizikai obszervatóriumával.

A világ leghosszabb trolijárata a Szimferopol-Jalta útvonalon közlekedik. A trolibuszok 85 kilométert tesznek meg az 1961 júniusában átadott vonalon.
Ugyancsak a félszigeten járnak a világ legrégebben üzemelő trolibuszai, a fenntartó Krímtrolibusz vállalatot 2010-ben be is jegyezték a Guinness-rekordok könyvbe. A legtöbb buszt a Skoda cég gyártotta még a hetvenes években, és 2010-ben a járműparkban levő 287 troli átlagéletkora 25,7 év volt, miközben a gyártó eredetileg maximum 14 éves élettartamot jelölt meg .
Európa leghatalmasabb asztrofizikai obszervatóriuma a Bahcsiszeráji járásban, Naucsnij település mellett található. Az első teleszkópot 1949-ben állították fel az állomáson, amelynek kutatói azóta több mint 850 aszteriodát fedeztek fel.
A Krímben épült fel és üzemel a világ leghatalmasabb naperőműve. Az Activ Solar osztrák vállalat 2011 végén fejezte be a 105,56 megawatt összteljesítményű, napenergiával működő erőművet Kljucsi falu közelében, lekörözve a korábbi rekordert, a kanadai Sarnia naperőműtelepet (97,5 megawatt).
A félszigeten működik a világ egyetlen falusi villamosa, amely egyben a világ legrövidebb ilyen vonala. A mindössze 1480 méter hosszú vonalat 26 évvel ezelőtt fektették le a Jevpatorija üdülőváros közeli Molocsne településen. A villamost egy helyi panzió megrendelésére, az ott üdülők szállítására létesítették, de bárki használhatja, így teljes értékű tömegközlekedési eszköz.
Ugyancsak a Krím dicsekedhet Európa leghosszabb, ívelt (nem egyenes) hídjával, a Hurzuf híddal.
A Krímben van Európa leghosszabb földgátja is, a "szimferopoli tengernek" is nevezett hatalmas víztározónál - olvasható a Szobityija Kríma című újság összeállításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése