Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Május 22. 13:46, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Európai lapok Orbán Viktor Németországgal kapcsolatos megjegyzéséről

Külföldi sajtó Magyarországról - Európai lapok Orbán Viktor Németországgal kapcsolatos megjegyzéséről

Több európai napilap szerdán is nagy terjedelemben foglalkozott Orbán Viktor miniszterelnök Németországra vonatkozó kijelentésével, a francia Le Monde pedig a Zsidó Világkongresszus kapcsán írt a magyarországi antiszemitizmusról.

A Handelsblatt című német üzleti lap vezércikkének szerzője, Stefan Menzel Kíméletlenül című írásában kiemelte: Orbán Viktor úgy viselkedik az EU-ban, mint elefánt a porcelánboltban, és napról-napra több bajt csinál. Kifejtette: "a mai Magyarországon a provokáció rendszer", és Orbán külföldi ellenfeleket keres, hogy a magyar érdekek védelmezőjeként "adja el magát" és "pontokat szerezzen a hazai közönségnél". Az Angela Merkel elleni "első támadás" azonban egy "új, és más minőséget" jelent az eddigi gyakorlathoz képest, hiszen Németország Magyarország barátja, és a legnagyobb befektető.
A kormány tevékenységét bemutatva hangsúlyozta: Orbán Viktor nem kormányozhat egy uniós tagországot "kénye-kedve szerint". A bizottságnak és a nagyobb tagországoknak rá kell bírniuk őt, hogy tartsa magát az uniós szabályokhoz. "A legjobb nyomásgyakorlási eszköz a pénz" - tette hozzá. Kifejtette: a brüsszeli bizottság az uniós támogatásokat használhatja nyomásgyakorlásra, és ott vannak még a külföldi befektetők is.
Magyarország és Németország általában a legjobb barátok, így a legutóbbi diplomáciai ütésváltás egész Közép-Európában feltűnést keltett - írta kelet-európai blogrovatában a The Economist. A legtöbb megfigyelő úgy tartja, hogy Angela Merkel német kancellár minapi megjegyzése - miszerint Németország mindent megtesz Magyarország jó útra térítéséért, és nem kell rögtön a lovasságot kivezényelni - valójában Peer Steinbrück ellenzéki vezetőnek szánt, célzott odamondás volt. Mindazonáltal bármiféle német katonai akció emlegetése mélységesen érzékeny téma Magyarországon. A brit gazdasági-politikai folyóirat szerint azonban valószínűtlen, hogy Orbán Viktor nyers stílusa károsítaná a magyar kormányfő hazai megítélését, és nem fogja kisiklatni a továbbra is erős magyar-német kapcsolatokat sem.
http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2013/05/hungary-and-germany
Te is Viktor? című jegyzetében Daniel Kaiser, a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap szerzője azt írta: Németország és Magyarország kapcsolatainak megromlása újabb példája a bilaterális kapcsolatok romlásának Európában. A világsajtó észrevette, hogy a magyar kormányfő is belépett azok sorába, akik nem tudnak ellenállni a kísértésnek, és a mai demokratikus Németországot övön aluli ütéssel Hitlerre emlékeztették. "Szem előtt kell tartani azonban, hogy Orbán az európai intézmények olykor megalapozott, máskor alaptalan állandó nyomása alatt él" - jegyzi meg Kaiser. "A szóváltás lényege az erősödő német paternalizmus. Ez finom, jóhiszemű, délre és keletre irányul" - állítja a szerző. Hozzáteszi: az a tény, hogy még a német konzervatív körök sokéves kedvence is ilyen ingerülten reagál, "valószínűleg jelent valamit".
A miniszterelnök kijelentése kapcsán az újság egy másik cikkében - Orbán a német választási kampányban - azt írja, hogy Orbán ezzel bekerült a német választási kampányba. Lubos Palata, az írás szerzője szerint Orbán az elmúlt három évben a hazai ellenzékkel vívott harcaiból azért kerülhetett ki "ép politikai bőrrel", mert védték őt a német konzervatívok. A kormányfő Németországgal kapcsolatos kijelentése ezért legalábbis hálátlanság.
A Vecernji List, az egyik legolvasottabb horvát napilap, Orbán: Merkel, elegünk van a tankjaitokból! címmel közölte Sandra Veljkovic írását. A szerző úgy véli, hogy amennyiben a magyar oldalon olyasvalaki lett volna, aki "higgadtabb, a diplomáciában jártasabb, vagy valaki, aki nem bánik ilyen ügyesen a populista módszerekkel", akkor Merkel szavai "azok maradtak volna, amik - ügyetlen és szerencsétlen megfogalmazás, amelyet Merkelnek, legyünk kíméletesek, nem kellett mondania". A másik oldalon azonban az "európai politika fenegyereke" áll, aki "nehéztüzérséghez nyúlt", és ott csapott le Németországra, ahol a legjobban fáj. Érdekes, hogy Európa-szerte nem Merkel, hanem Orbán váltott ki méltatlankodást - vélte a szerző, hozzátéve, hogy a "senkit sem kímélek, sértegetek, dacolok és saját belátásom szerint cselekszem" stílusáról közismert Orbán "a kritikusok könnyű célpontjává vált".
http://www.vecernji.hr/vijesti/viktor-orban-porucio-merkel-dosta-nam-je-vasih-tenkova-clanak-557482
Magyarországon gyanús tolerancia övezi az antiszemitizmust címmel közölt elemzést a Le Monde. A mértékadó francia liberális lap szerint csalódást okozott Orbán Viktor felszólalása a Budapesten rendezett Zsidó Világkongresszuson, ahol a küldöttek a Jobbikban intézményesülő szélsőjobboldal egyértelmű elítélését várták tőle. A cikkszerző Joelle Stolz szerint Orbán számára nyílván nem volt könnyű feladat egyértelműen elutasítani egy olyan ellenzéki erőt, amely ugyanazt azt etnikai és vallásos nemzetfelfogást vallja, amit a Fidesz is képvisel.
Igaz ugyan a Le Monde szerint, hogy a Jediót Ahronót izraeli napilapnak adott interjúban Orbán kizárt minden szövetséget a Jobbikkal, de május 5-i magyarországi beszédében óvakodott attól, hogy ellenfélként nevezze meg a Jobbikot. A lap szerint a magyar jobboldal nem látja be, hogy a holokauszt óta az antiszemitizmus és a cigányellenes rasszizmus összefonódott. Orbán Viktor ezért nem ítélte el barátját, az újságíró Bayer Zsoltot, a Fidesz befolyásos tagját, amikor az a romákat "gyáva, undorító, kártékony állatoknak" nevezte, és megsemmisítésükre szólított fel.
http://www.lemonde.fr/idees/article/2013/05/21/antisemitisme-un-tolerance-hongroise-bien-suspecte_34146

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).