Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. November 20. 13:52, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times Deutschland, Lidové Noviny

Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times Deutschland, Lidové Noviny

A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó költségvetésével kapcsolatban közölt magyarországi riportot kedden.

Az FTD A pénz terhe címmel közölt szolnoki és budapesti keltezésű riportjában a szerző, Benjamin Dierks kifejtette: az EU a huszonhét tagállam közül Magyarországon vesz részt a legnagyobb mértékben az állami beruházásokban, és Magyarországot fenyegeti a legnagyobb veszteség abban az esetben, ha "takarékosabban" állítják össze a 2014-2020-as költségvetési keretet.
Ugyanakkor a jelenlegi költségvetési keretből Magyarországnak szánt 25 milliárd euróból még csak 12 milliárdot fizettek ki - tette hozzá, megjegyezve, hogy az uniós forrásokat kezelő adminisztráció gyakran túlterhelt. Úgy véli, hogy az uniós pénzek csökkenése a kisebbségek integrációját és a gazdasági növekedést is lassíthatja. Megállapította: "miközben Magyarország több pénzt követel, problémái vannak a még rendelkezésre álló források elköltésével".
A lap egy másik írásában röviden beszámolt arról is, hogy a magyar kormánynak a nyáron sikerültcsökkentenie az adósság gazdasági teljesítményhez mért szintjén, így az majd 78 százalékról 77, 1-re esett vissza. Ugyanakkor megjegyezte, hogy
ezzel az ország a közép-kelet-európai nemzetgazdaságok között a legrosszabb helyen áll. Megjegyezte, hogy eddig alig van előrelépés a Nemzetközi Valutaalappal folytatott, egy éve tartó tárgyalásokon.
ALidové Noviny című cseh konzervatív napilap "Gulyásdemokrácia című keddi jegyzete szerint Magyarországon úgy "hajlítgatják a demokráciát", hogy 2014-ben minél jobb feltételeket teremtsenek a Fidesz újabb győzelméhez.
"Isten tudja mit tett volna Csehországgal vagy más közép-európai országgal, ha egy politikai párt kényelmes alkotmányos többséghez jutott volna a választásokon. Az a korlátlan politikai hatalom, amellyel Orbán Viktor és a Fidesz már két és fél éve rendelkezik, bizonyára sokak fejét megszédítette volna. Ennek ellenére a négyéves választási ciklus felének eltelte után is elmondható, hogy Magyarországot eddig sikerült megtartani az európai típusú demokrácia keretei között. Természetesen ehhez a szuverenitás bizonyos korlátozása is hozzájárult, ami ma már az Európai Unió minden államára érvényes, és ez alól Magyarország sem kivétel. Orbán ismeri Európa térképét, s belátja, hogy a Budapestet körülvevő néhány száz kilométernyi síkságból nem lehet szigetet csinálni. S ha valamit nem szeretne, akkor az az, hogy valamiféle uniós Lukasenko legyen, akitől a többiek messzebbre ülnek és akire ujjal mutogatnak" - vélekedett Lubos Palata, a lap közép-európai témákkal rendszeresen foglalkozó jegyzetírója
A demokráciának - írta a szerző - így az esetleges új választási törvénnyel is van esélye a túlélésre. "Az ellenzéknek pedig esélye van a győzelemre. De az, hogy a körülmények már nem lesznek egészen korrektek, sajnos szintén igaz" - olvasható végül a jegyzetben.

Címkék: sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt