Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Január 20. 12:52, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Hospodárské Noviny, Sme, Der Standard

Külföldi sajtó Magyarországról - Hospodárské Noviny, Sme, Der Standard

Több pozsonyi lap is elismerő hangvételű írást közölt kedden a magyar lakossági devizahiteleknek a kormány által megvalósított forintosításáról.

"Orbán megmentette a magyarokat a franktól" - címmel jelentetett meg kommentárelemeket is tartalmazó beszámolót a szlovák Hospodárské Noviny (HN). A mértékadó gazdasági-közéleti napilap cikke összehasonlító visszatekintést nyújt a magyar és a lengyel lakossági devizahitelekkel kapcsolatos gondokra, majd rámutat: bár a múltban a magyar lakosság relatíve több kölcsönt vett fel svájci frankban, mint a lengyelek, most a magyar kormány "időben meghozott" - a hitelek forintosítását lehetővé tevő - döntésének köszönhetően a magyar hiteleseknek jóval kevesebb gondjuk lesz.
A svájci frank árfolyamával foglalkozó írásában ugyancsak megemlíti a magyar lakossági devizahiteleseket a magyar kormány döntéseiről rendszerint kritikus hangnemben beszámoló liberális pozsonyi Sme, amely szerint Orbán Viktor azzal, hogy "rákényszerítette a bankokat" a devizahitelek forintosítására, "megvédte a magyar háztartásokat" 700 milliárd forintot takarítva meg nekik. A Sme megjegyzi, a történtek után a magyar kormányfőt "a frank erősödésének tündöklő győzteseként" kezeli a világsajtó.
http://finweb.hnonline.sk/spravy-zo-sveta-financii-126/orban-zachranil-madarov-pred-frankom-641557
http://ekonomika.sme.sk/c/7598383/uvolneny-frank-hybal-trhmi-madarsko-tesne-vyviazlo-polsko-sa-trapi.html
Putyin megosztja az Európai Uniót? címmel jelent meg Paul Lendvai kommentárja a Der Standard című osztrák liberális napilap keddi számában. A szerző szerint az egykor kommunista- és szovjetellenesnek számító Orbán Viktor, akinek ma kétharmados többsége van a parlamentben, egy idő óta a leghangosabb közép-európai szövetségese Oroszországnak.
Lendvai úgy látja, hogy Orbán Viktor számára Putyin Oroszországa olyan sztár, amely fittyet hány a nyugat-európai dogmákra és ideológiákra, hasonlóképpen Kínához és Törökországhoz. A magyar miniszterelnök ugyanolyan élesen bírálja az uniós szankciókat,amelyek visszafelé sülnek el, mint az amerikai külpolitikát, amely hidegháborúba sodorhatja Oroszországgal - írja Lendvai és megjegyzi: a szankciós politikát vezető csehországi és szlovákiai államférfiak is helytelenítik.
http://derstandard.at/2000010607077/Spaltet-Putin-die-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.