Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. November 14. 14:43, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Pozsonyi és varsói lapok a választási szabályok megváltoztatásáról és Bajnairól

Külföldi sajtó Magyarországról - Pozsonyi és varsói lapok a választási szabályok megváltoztatásáról és Bajnairól

A pozsonyi Pravda és a Rzeczpospolita című lengyel lap a magyarországi választási szabályok megváltozásáról, a szlovák Sme című újság pedig az Együtt 2014-ről jelentetett meg írást szerdán.

A pozsonyi Pravda című független napilap szerint "Orbán Viktor kormánya már nemcsak a magyarok választójogát, de a választási kampányt is korlátozni akarja". Az újság az Orbán csendes kampányt akar című írásában úgy vélte, hogy a vonatkozó módosításokból adódóan Magyarországon 2014-ben a rendszerváltás utáni időszak "legrövidebb és legcsendesebb" kampányára lehet számítani. A Pravda írása azt hangsúlyozza, hogy míg az elektronikus médiában és a nyomtatott sajtóban szigorú szabályozással kell számolni, addig az óriásplakátokon való hirdetéseket nem korlátoznák. Ezzel összefüggésben megjegyzi: az óriásplakátok hirdetőpiacának jelentős részét "egy Fidesz közeli oligarcha", Simicska Lajos tartja kézben.
A Sme című szlovák liberális napilap szerint "bár még nem is számít politikai pártnak, máris a legnépszerűbb ellenzéki erővé vált Bajnai Gordon Együtt 2014 nevet viselő csoportosulása". A zombik visszatérte című kommentár szerint Bajnai sikere azt a figyelmeztetést is magában hordozza, miszerint a volt kormányfőnek távol kellene tartania magát néhány támogatójától. Ezek a "politikai zombik" ugyanis több támogatót riasztanának el tőle, mint amennyit hoznának - szögezi le. "Bajnai eddig semmit sem bizonyított a politikában" - állapítja meg a pozsonyi lap, ugyanakkor hozzáteszi: ez inkább pozitívumnak számít azoknak a támogatóinak a szemében, akik Orbán Viktor egyedüli lehetséges kihívójának tartják őt, mivel ez azt jelenti a számukra, hogy Bajnai "még nem tudott diszkreditálódni." A pozsonyi lap rámutat: Bajnai körül a saját visszatértüket remélve azonnal "rajzani kezdtek" a diszkreditált politikai pártok volt politikusai. Hozzáteszi: Gyurcsány Ferenc Bajnait támogató nyilatkozata - tekintetbe véve Gyurcsány "közkedveltségét" - felért egy hátbaszúrással.
A Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap szerdai cikke az új választási kampányszabályokról írt. A lengyel lap szerint a Fidesz azért "forszírozza a választási kampányszabályok reformját", hogy javítsa "startpozícióját". Kifejtette: a Fidesz még egy újabb konfliktust is hajlandó megkockáztatni Brüsszellel, mivel a közvélemény-kutatások arra utalnak, hogy Bajnai Gordon a szocialistákkal szövetkezve megingathatná a miniszterelnök eddigi pozícióját. A cikk kiemelte, hogy a jobboldal is egyre gyakrabban vitatja Orbán Viktor kormányfő politikáját. Ezzel kapcsolatban kitért Sólyom László volt államfő véleményére is. Véleménye szerint a volt politikai szövetséges kritikája Orbán Viktor számára azért kellemetlen, mert "a miniszterelnök volt mentorának" állásfoglalását "részletesen elemzi a jobboldali választópolgároknak az a csoportja, amely egyre inkább vitatja a Fidesz radikális döntéseit".

Címkék: Külföldi sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt