Városlista
2019. december 10, kedd - Judit

Hírek

2019. November 05. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: KEMKIK - fotók: archívum

Különlegességekkel is vár a jubileumi megyei Pályaválasztási Kiállítás

Különlegességekkel is vár a jubileumi megyei Pályaválasztási Kiállítás

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal az Európai Szakképzési Hét keretében idén ismét megszervezi az általános iskolások pályaválasztását segítő nagyszabású rendezvényét, a megyei Pályaválasztási Kiállítást.

Az immáron 20. alkalommal megrendezendő szakmai esemény helyszínét, időtartamát és alapkoncepcióját tekintve az elmúlt évek hagyományait követi. Ennek megfelelően idén is három napon át, november 7. és 9. között várják a megye kiállító középiskolái és pályadöntést segítő szervezetei a diákokat, szülőket, pedagógusokat és minden érdeklődőt. A helyszín idén is a Földi Imre Sportcsarnok, ahol a látogatók megismerkedhetnek a középiskolák képzési kínálatával, egyéb programjaival, illetve a pályaválasztásban bizonytalankodók számára pályaorientációs szakemberek nyújtanak segítséget a legoptimálisabb továbbtanulási irány meghatározásában.

A Pályaválasztási Kiállítás szervezői nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az iskolaválasztás előtt álló diákok figyelmét felhívják a 2020/2021-es tanév hiányszakmáira és az ösztöndíjprogramokra. Az érdeklődő pedagógusok Szakmai Fórum keretében tájékozódhatnak az önismeret, a reális énkép pályaválasztásban játszott szerepéről és fejlesztésének lehetőségeiről, a pályaorientáció területének újdonságairól, valamint arról, hogy a gazdasági, technológiai, szocializációs és kulturális változások hogyan alakítják a Z-generációs fiatalok jövőképét.A megszokott keretek mellett számos szakmai újdonságot is tartogat az idei kiállítás. Idén először hirdetett videó pályázatot a megyei kormányhivatal a középiskolás tanulók számára, mellyel bemutathatják iskolájuk hétköznapjait, diákéletét, így könnyítve meg az általános iskolák végzősei számára az iskolaválasztást. A pályamunkák a kiállítás ideje alatt kivetítőn megtekinthetőek lesznek.

Amikor a 90-es években elindult a pályaválasztási kiállítás rendezvénysorozat, akkor még a diákok egy asztal mögött ülve, nyomtatott kiadványokat, szóróanyagokat lapozgatva ismerkedhettek meg egy-egy középiskola kínálta lehetőségekkel, vagy az egyes szakmák követelményeivel. Napjainkban már a kiállítás a fiatalok igényeinek megfelelően, interaktívan mutatja be az egyes foglalkozásokat. A 3D technológiának köszönhetően a tanulók bővebb információkat szerezhetnek, több területtel megismerkedhetnek a szimulátorok segítségével: elképzelhetik magukat a divatszakmában, kipróbálhatnak néhány technikai fogást a konyhán, hegeszthetnek a magasban, autót fényezhetnek, olajat- és kereket cserélhetnek, vagy akár targoncát vezethetnek a virtuális térben.

Míg a rendezvény első két napján utaztatás is segíti az általános iskolák minél nagyobb arányú részvételét, a szombat délelőtt leginkább a szülővel, ismerősökkel érkezők látogatására számítva kínál új programelemeket. Interaktív játék várja a vállalkozó kedvű fiatalokat a színpadon, e mellett ezen a napon kerül sor az év kiállítói díjának átadására. A középiskolák diákjai által a leendő tanulók számára összeállított legötletesebb videók díjazása is szombaton történik. Ugyancsak a szombati zárónapon foglalkozás-egészségügyi tanácsadást biztosítanak a szervezők az egészségi problémával élő fiatalok szakmaválasztásához. Új szolgáltatásként ingyenes greenbox-fotózással is várják a diákokat.A kiállítás részletes programja megtalálható a http://www.kormanyhivatal.hu/hu/komarom-esztergom, valamint a www.palyakep.hu weboldalakon.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 09. 16:42, hétfő | Helyi

Kigyulladt egy autó Pilismaróton

Az esztergomi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat.

2019. December 09. 15:09, hétfő | Helyi

Újabb városrészben lesz áramszünet

Folytatja az áramszolgáltató hálózat-korszerűsítését.

2019. December 09. 10:19, hétfő | Helyi

Kiderült, hogy miért történt a nyergesi baleset

Egy 57 éves nő vezette az autót, ami több mindent is kiütött az út mentén.

2019. December 09. 09:52, hétfő | Helyi

Rangos nemzetközi sakkverseny lesz Esztergomban

Téli Duna Kupa - Esztergom Rapid Nyílt Nemzetközi Sakkversenye