Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Szeptember 17. 08:01, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI - fotó: tata.hu

Kulturális örökség napjai - Bányák, római és újkori erődök bemutatása a megyében

Kulturális örökség napjai - Bányák, római és újkori erődök bemutatása a megyében

Őskori kőbányát, római légiótábort valamint szabadtéri bányászati múzeumot kereshetnek fel a Kulturális örökség napjainak alkalmából szervezett programok látogatói Komárom-Esztergom megyében.

A tatai várban A porhanyóbánya titkai címmel szombaton tíz órakor kezdődik előadássorozat, mely bemutatja Magyarország egyik leggazdagabb őskőkori lelőhelyét. Az elméleti alapozás után délután két órakor régészek vezetésével túra indul a lelőhelyre, a Kálvária-hegy keleti lejtőjére, ahol a későrézkor embere kovát bányászott kőszerszámaihoz.

A tatai Német Nemzetiségi Múzeumban pénteken délután három órakor mutatják be az intézménynek otthont adó Nepomucenus Malom épületének felújításáról forgatott kisfilmet. A barokk épületet Fellner Jakab tervei alapján 1758-ban emelték, a malmot egykor három alulcsapó vízikerék hajtotta.

A Tatabányai Múzeum szombaton tíz órától az egykori XV-ös akna területén kialakított ipari skanzenben tárlatvezetéseken mutatja be a megőrzött bányászati, technikai és ipari örökséget.

Vasárnap a múzeum Szent Borbála téri központjában nyílik Végh Éva dorogi festőművész kiállítása.

Komáromban a Klapka György Múzeum szervezésében a MOL-lakótelep római lelőhelyén tartanak nyílt napot, az ásatások eredményeit Borhy László akadémikus, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének vezetője ismerteti.

A Monostori Erőd szombaton díjmentesen látogatható, az érkezőket monarchia korabeli egyenruhás tárlatvezetéssel és az erődhöz, a katonáskodáshoz kötődő ügyességi feladatokkal, vetélkedőkkel várják.

A Csillag Erőd bejáratánál 11 órakor a Komáromban elesett '48-as honvédtisztek emlékére emléktáblát avat a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete. Beszédet mond Bona Gábor, ezredes, hadtörténész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.