Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Szeptember 30. 09:21, péntek | Helyi
Forrás: mti

Kutatók éjszakája – Lepkebemutató és Lego-robotok Esztergomban

Kutatók éjszakája – Lepkebemutató és Lego-robotok Esztergomban

Esztergomban bemutatkozik a Lepkemúzeum, Tatabányán az euróérmék titkairól hallhatnak előadást és Lego-robotot programozhatnak az érdeklődők, Tatán pedig csillagászati bemutatót tartanak pénteken, a Kutatók éjszakáján.

Az esztergomi Pázmány Péter Katolikus Egyetemen előadást hallhatnak a látogatók a lepkék fejlődéséről és szerepükről az élővilágban. A rendezvényen élő bogárbemutatót tart és bemutatkozik az Újpesti Lepkemúzeum Alapítvány.

Az egyetemen az érdeklődők megismerkedhetnek a szlovák konyha hagyományos népi ételeivel, a felvidéki gasztronómia jellemzőivel, valamint a múlt tárgyai közé kísérhetik el a kutatókat régi, polgári otthonokban készült fényképek alapján. Lesz előadás a magyar keresztnévadásról, a névörökítés jellegzetességeiről és a nevek divatjának változásairól.

Az esztergomi Tyco Electronics elektronikai alkatrészgyár üzemlátogatást szervez, amelyen a gyártási folyamat megismerése után a résztvevők Lego-robotok segítségével termelési szimulációs játékban vehetnek részt.

Tatán a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgálójában sötétedés előtt fizikai kísérletekkel mutatják be a mai világra jellemző "sugárözönt", majd tiszta égbolt esetén távcsöves csillagászati bemutatót is tartanak. Borult időben belülről a csillagvizsgáló kupolájára vetített lézercsillagok között végezhetnek méréseket a vállalkozó kedvű látogatók.

Tatabányán, az Edutus Főiskolán különböző korosztályoknak szakértők mutatják be a Lego-robotok programozását. A főiskola már több alkalommal rendezte meg a programozási játék olimpiájának magyarországi döntőjét.

A főiskolán több előadásra is várják az érdeklődőket, többek között az euróérmék titkairól, az új ipari forradalomról, a vasárnapi boltbezárás következményeiről és a reklámokban alkalmazott manipulációs módszerekről hallhatnak a látogatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT