Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Április 08. 21:13, péntek | Helyi
Forrás: közlemény

Lakossági fórum témája volt az esztergomi közlekedésfejlesztés

Lakossági fórum témája volt az esztergomi közlekedésfejlesztés

Párbeszéd II. címmel tartott az önkormányzat lakossági fórumot a közlekedésfejlesztésről április 6-án a művelődési házban.

Az eseményen Pacz János városfejlesztési osztályvezető, dr. Szerencsés Gergely és Eck András önkormányzati képviselők az est moderátori szerepét vállalták, de jelen volt Romanek Etelka polgármester, Bánhidy László alpolgármester, valamint az önkormányzat szakreferensei is.

A fórumot moderátorként vezető Pacz János bevezető felszólalásában vázolta az esztergomi közlekedési rendszer fejlesztési perspektíváit, alapvető problémáit, valamint azt, hogy az új városfejlesztési koncepció előkészítésében, kialakításában az önkormányzat, a képviselő-testület nemcsak a szakembereket, az érintett közműszolgáltatókat és a közösségi közlekedést üzemeltető cégeket, hanem az útrendszert használó lakosságot is szeretnék bevonni a fejlesztési elképzelések, tervezések, ötletelések fázisaiba.

Az eseményen arra is fény derült, hogy az új városfejlesztés megvalósításában számos szempontot kell figyelembe venni, Philipp Frigyes főépítész arról fogalmazott meg gondolatok például e témában, hogy Esztergom alapvető úthálózata illetve közlekedési fő vonalai - a korabeli térképek ismeretében, mondhatni – közel 800-1000 éve nem változtak, a legújabb kori útszerkezet is kötött, a város hosszanti felülnézeti képe egy két végén tágabb, középső részén egy beszűkültebb pályaszakaszt mutat.

Ezen gyakorlatilag nem lehet változtatni, Esztergom így „abból kell főzzön, amije e tekintetben van”. A fejlesztési elgondolások tehát a város fejlesztési bizottságának asztalán összpontosulnak, a szakreferensek, képviselők hónapok óta egyeztetnek a közműszolgáltatókkal, a Magyar Közúttal és a busz- illetve vasúttársasággal.

A fórumon résztvevő lakosok közül zömében a buszközlekedéssel és a Bajcsy-Zsilinszky utcai hiányos közvilágítással kapcsolatban intéztek kérdéseket a fórum vezetőihez, a KNYKK jelenlévő illetékeséhez. A kérdések-válaszok párbeszédéből többek között kiderült, hogy az esztergomi buszközlekedés ésszerűsítését, fejlesztését folyamatosan végzik az önkormányzattal valamint a lakosság bevonásával.

A KNYKK új buszokat állított üzembe a városban, illetve az önkormányzattal együtt megkezdték a megrongált illetve elavult megállók korszerűsítését, a helyi járatok menetrendjének ésszerűsítését. Az is elhangzott, hogy az új esztergomi helyi járatokon biztonsági kamera védi az utasokat és a sofőrt.

A Bajcsy-Zsilinszky utcai állapotokról többen is kérdéseket tettek fel, ezek egyrészt a hiányzó közvilágításról és a 22-es számnál lévő, úttestre kihelyezett ideiglenes rácskerítésről szóltak. A válaszban – melyet Pacz János és dr. Szerencsés Gergely adott – elhangzott, hogy a közvilágítás ügyében folyamatos az egyeztetés, a probléma megoldását nehezíti, hogy a hétvégi estéken, éjszakákon fiatalok tömegét vonzó „Bajcsy-kanyar”-ként is ismert részen nem csupán egy-egy lámpatest inaktív, de egy egész szakasz, így a hiba elhárítása várhatóan az utca teljes hosszában kell, hogy megtörténjen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.