Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Február 15. 16:41, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Laptop helyett tablet? Segítünk a választásban!

Laptop helyett tablet? Segítünk a választásban!

A laptopok és táblagépek közötti határok egyre inkább elmosódni látszanak.

Míg régen szinte egyértelmű volt, hogy milyen esetben melyik számítástechnikai eszközt érdemes megvásárolni, addig mostanra a választás sokkal több fejtörést okozhat. A következő bekezdésekben segítünk a mérlegelésben, miközben arra is kitérünk, minek köszönhetik egyre nagyobb népszerűségüket a tabletek.

A táblagépek áttörő fejlődésen mentek keresztül

A táblagépek a megjelenésük pillanatában nem arattak osztatlan sikert, hiszen funkcióik szerint aligha voltak többre képesek, mint az okostelefonok. Legnagyobb erényük kimerült a nagyobb kijelzőméretben – ezáltal pedig a még könnyebben kezelhető felületben –, de a szórakoztatáson túl komolyabb szoftverek futtatására egészen sokáig alkalmatlanok voltak. A hab a tortán, hogy mindehhez képest túlárazottnak számítottak, így kevesen látták bennük a potenciált.

Az elmúlt években a gyártók jelentős fejlesztései nyomán a prémium minőségű tableteken akár már PC-mód is aktiválható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a megszokott mobilos felületet le lehet váltani a számítógépeken megismert operációs rendszerek egyikére, így a nagyobb kapacitást igénylő tevékenységekhez sincs feltétlenül szükség laptopra.

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az összes esetben a táblagépek győzedelmeskednek. Az viszont biztos, hogy nem csak saját igényeink alapján, de általánosságban is új szempontok szerint célszerű felmérni, melyik készülék alkalmasabb a hétköznapok menedzseléséhez – legyen szó tanulásról, munkáról vagy egyéb felhasználási módról.

Intuitív felhasználás vagy produktivitás? Így mérlegelj!

Ahogyan említettük, a tabletek előnyei sokáig kimerültek abban, hogy a telefonoknál nagyobb a képernyőméretük, a laptopoknál pedig egyszerűbben hordozhatóak. Bár ezek a tulajdonságaik továbbra is megvannak, de amióta a piac tele van rengeteg kicsi, hordozható számítógéppel (és legalább ugyanennyi nagy méretű tablettel), igazán már egyik sem minősül döntőnek.

Amit viszont minden esetben számításba kell venni, hogy nem csak a tableteket, de a laptopokat is állandóan optimalizálják a felhasználói igények tükrében. Ennélfogva általában erősebb processzorral rendelkeznek, miközben egyre kompaktabbak, tehát szépen lassan áthidalják a táblagépek hordozhatósága és az asztali számítógépek feldolgozási teljesítménye közötti szakadékot. A komplex folyamatok elvégzéséhez jó eséllyel továbbra is a laptop minősül jobb választásnak …de pontosan meddig?
Valószínűleg a profi videóvágónak vagy 3D-látványtervezőnek sosem lesz elég a “tabletminőség”, de az adminisztratív munkát végzőknek, menedzsereknek vagy épp tetoválóművészeknek a legjobb alternatíva lehet. Egyrészt ma már temérdek munkavégzéshez szükséges alkalmazás megjelent táblagépre letölthető verzióban, másrészt az egyes típusokhoz az érintőceruzától a Bluetooth-billentyűzetig és a HDMI-kimenetig kismillió segédeszköz csatlakoztatható.

Ennek ellenére még így is sokan a laptopok beépített billentyűzetére és komplexitására esküsznek. A valódi kérdés inkább az, hogy az intuitív felhasználási élményhez vagy a folyamatos produktivitás fenntartásához van szükségünk megbízható eszközre? Ezt a kérdést mindendenkinek magának tanácsos megválaszolni.

Az akkumulátor üzemideje is fontos választási szempont

Egy számítástechnikai készülék kiválasztásakor legtöbbünknek fontos paraméter az aksi üzemideje. Ilyen szempontból viszont nem kérdés, hogy a laptop kiszorul a versenyből, ugyanis a tablet óriási akkumulátora és alacsony energiaigényű hardver-komponensei révén akár 10 órán keresztül tartó, töltés nélküli működést képes biztosítani. Ez az érték a laptopoknál a legjobb esetben is legfeljebb 4-6 óra.

A végső döntés mindig egyéni preferencia kérdése

Összegezve elmondhatjuk, hogy a laptopok és tabletek közötti választás manapság már nem ugyanazon tényezők alapján történik, mint akár öt évvel ezelőtt. A legnagyobb különbség, hogy a prémium minőségű táblagépek könnyen versenyre kelhetnek a hordozható számítógépekkel, de a mérlegelés szempontjából még ez sem feltétlenül jelent sokat. A döntés végeredményben mindig egyéni preferencia kérdése, amit elsősorban életvitelünk és foglalkozásunk befolyásol.

Címkék: laptop, tablet, yettel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből