Városlista
2023. március 25, szombat - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2014. Július 29. 16:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Lassan élénkül a lakásszektor

Lassan élénkül a lakásszektor

Az év első felében a használatba vett lakások száma 21,8, a kiadott új lakásépítési engedélyeké pedig 17,9 százalékkal nőtt a múlt év első hat hónapjához képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A lakásépítés első félévi növekményét az első negyedév kiugró adatait adják, közölte a hivatal. Az első negyedévben a használatba vett lakások száma 50,7, a kiadott új lakásépítési engedélyek száma 19,6, százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
A második negyedévben csak 1 százalékkal több lakás épült, mint az előző év azonos időszakában, a kiadott építési engedélyek számának növekedése azonban az előző negyedévhez hasonló ütemben folytatódott.
2014 első félévében 3265 új lakás épült, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 4009 volt.

Az épített lakások száma a növekedés ellenére alacsony, a válságot megelőző 2008. év első félévében használatba vett lakások 29 százalékának felel meg.
Az új lakások számának alakulása jelentős területi különbségeket mutat: a tavalyi év első félévével összevetve idén eddig 18 százalékkal kevesebb lakás épült a megyei jogú városokban és 66, illetve 47 százalékkal több a kisebb városokban és a községekben. A fővárosban ugyanekkor 16 százalékkal nőtt az átadott lakások száma.

Az összes lakás több mint fele (1660) Közép-Magyarországon épült. Ezen kívül csak Győr-Moson-Sopron megyében figyelhető meg számottevő építési tevékenység, itt meghaladta a 400-at a használatba vett lakások száma. Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön csökkent a lakásépítés, 39, illetve 67 százalékra.

Lassan élénkül a lakásszektor

Az új lakásépítési engedélyek egynegyedét Győr-Moson-Sopron megyében adták ki, ahol 931 lakás építését tervezik. A Közép-Magyarországon kiadott 1500 építési engedély 28 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.
2014 első félévében az építtetői kör összetétele alig változott az egy évvel korábbihoz képest: a természetes személyek által épített lakások aránya 57, a vállalkozások által építetteké pedig 41 százalék. Budapesten az összes lakás 72 százalékát építtették vállalkozók. A tárgyidőszakban mindössze 69 lakás épült önkormányzati megbízásból.
Az új lakások építési célok szerinti megoszlása is hasonló az előző év azonos időszakához. A lakások saját használatra 55, értékesítésre 42, bérbeadásra 3 százaléka épült. A használatba vett lakások 62 százalékának jogi személyiségű gazdasági társaságok voltak a kivitelezői, az egyéni vállalkozások a lakások 31 százalékát építették.
Az újonnan épült lakóépületek között az új családi házak aránya 54, a többszintes, többlakásos épületeké 42 százalék, a lakóparki lakások aránya változatlanul 2 százalék.
2014 első felében a használatba vett lakások átlagos alapterülete 98 négyzetméter volt, 2 négyzetméterrel kevesebb, mint korábban. A 100 négyzetméteresnél nagyobb lakások aránya 39 százalékot tesz ki, akárcsak az előző év azonos időszakában, míg a 60 négyzetméter alatti lakások aránya kissé emelkedett, 30-ról 34 százalékra.
A vizsgált időszakban 482 lakás szűnt meg.

A üdülőket tekintve 90 épületben 127 üdülőegységet építettek és 144 üdülőépületben 197 üdülőegységre adtak ki építési engedélyt. A használatba vett üdülőegységek száma 23 százalékkal nőtt az előző év első feléhez képest, az engedélyezett üdülőegységeké több mint kétszeresére emelkedett. Az új üdülők átlagos alapterülete 89 négyzetméter, 3 négyzetméterrel nagyobb ugyanezen időszakban.

A kiadott új építési engedélyek alapján 2308 lakóépület és 2560 nem lakóépület építését tervezik. A lakóépületek esetében ez 11, a nem lakóépületeknél 10 százalékos növekedést jelent. A nem lakóépületek közül 21 százalékkal nőtt az ipari épületekre kiadott engedélyek száma, ugyanakkor a mezőgazdasági és a kereskedelmi épületekre kiadott engedélyeké 24, illetve 4 százalékkal csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 25. 10:27, szombat | Belföld

Orbán Viktor Szerbiába utazik

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton munkalátogatást tesz Belgrádban, ahol Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel tárgyal - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

2023. Március 25. 10:25, szombat | Belföld

OMSZ: egyre több orvos csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez

Április 1-jén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer, az ügyelethez a háziorvosok és a házi gyermekorvosok ott is egyre nagyobb számban csatlakoznak.

2023. Március 25. 07:41, szombat | Belföld

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán pénteken.

2023. Március 25. 07:40, szombat | Belföld

Orbán Viktor: megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól

Megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól - jelentette be a miniszterelnök közösségi oldalán pénteken.