Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Április 11. 17:11, szombat | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Lázadás és tűz ütött ki egy Irkutszk megyei börtöntáborban

Lázadás és tűz ütött ki egy Irkutszk megyei börtöntáborban

Tűz ütött ki egy korrekciós telepen az Irkutszk megyei Angarszkban, ahol az őrizetesek megtámadtak egy alkalmazottat és zavargást robbantottak ki - közölték pénteken orosz sajtóforrások.

A TASZSZ hírügynökség rendvédelmi forrásokból úgy értesült, hogy a tüzet börtönlázadás közben elkövetett gyújtogatás okozta a 15-ös számú büntetés-végrehajtási intézményben, ahol a belső fafeldolgozó üzem három épülete ég.

A tüzet börtönőrség saját erőből, a tűzoltóság bevonása nélkül oltja.

Az állami média vesti.ru portálja szerint a konfliktust az okozta, hogy az egyik magánzárkában lévő fogvatartott ellenállt a motozásnak, és a társai is erre buzdították. A rabok közül többen - egyes források szerint 17-en - felvágták az ereiket.

Hozzátartozók és jogvédők szerint az őrizetesek kifogásolták a fogva tartás körülményeit, és kegyetlenkedéssel vádolták meg az őrszemélyzetet. Az incidensről érkező hírek ellentmondásosak. Egyes értesülések szerint a börtönlázadásban több százan vettek rész, mások szerint a rabok egy részét társaik kényszerítették lázadásra.

A Dozsgy független online televízió szerint az őrizetesek ellen erőszakot alkalmaztak és a táborból lövések hallatszottak. A forrás szerint a helyszínen 300 kommandós tartózkodik.

Az emigrációban élő egykori ellenzéki oligarcha, Mihail Hodorkovszkij tulajdonában lévő MBH-media azt közölte, hogy a börtöntelepen 300 ember megsérült.

Az 1952-ben létrehozott, szigorított rendszerű angarszki javító-nevelő táborban mintegy 1200 őrizetest tartanak fogva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.