Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Leáldozhat a fémtolvajoknak?

Leáldozhat a fémtolvajoknak?

Minimum öt évet ülhetnek börtönben a fémtolvajok, ha a parlament elfogadja az új büntetőjogi szabályozást. A fémtörvény elfogadását követően még az őszi ülésszakban tárgyalhatja az országgyűlés az ehhez kapcsolódó szigorú büntetőjogi szabályozást. A tolvajok mellett, az orgazda fémfelvásárlók is legalább ötéves börtönnel számolhatnak majd.

'Bízom benne, hogy a frakció támogatja a büntető törvénykönyv általa kezdeményezett módosítási javaslatait és hamarosan teljessé válhat a fémek és színesfémek adásvételének szigorú szabályozása' – mondta el Boldog István fideszes országgyűlési képviselő a szoljon.hu hírportálnak.

Szigorúan véve terrorista cselekménynek nem lehet minősíteni a fémlopást, mégis az eredeti elképzelésekhez hasonló tervezet készült, amely gyakorlatilag terroristákként kezeli a tömegkatasztrófa lehetőségét előidéző bűnözőket. Legyen az öntöttvas csatornafedél vagy vonatok működéséhez szükséges rézvezeték, huzal, a biztonsági berendezések fémdoboza, vagy kórházak zavartalan működését biztosító aggregátor, a lényeg ugyanaz: a tolvajok közüzemeket tesznek működésképtelenné. Akár tömegkatasztrófát is előidézhetnek ezzel, valószínűleg csak a véletlennek köszönhető, hogy eddig nem történt nagyobb baj. Ráadásul olyannyira megszaporodtak az ilyesfajta bűncselekmények, hogy bizonyára nagyon sok képviselőtársam fogja a kezdeményezésemet támogatni – tette hozzá a honatya.

A képviselő kiemelte, fontos eleme a tervezetnek, hogy az orgazda fémfelvásárlókat éppúgy büntetné, mit magukat a tolvajokat. Akkor lehet igazán eredményes a fémtolvajlás elleni harc, ha a felvásárló piacot is megszüntetjük. 'Nyilvánvaló, ha nem tudják eladni az ellopott dolgokat, nincs értelme kockáztatni miatta' – hangsúlyozta Boldog István.

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a színesfémlopások száma a rendőrkapitányság illetékességi területén és ez annak is köszönhető, hogy a Btk. külön is foglalkozik ezzel a bűnelkövetési formával, másrészt szigorú ellenőrzéseket hajt végre a rendőrség. Főként lakatlan ingatlanok, gazdasági területek, ipartelepek, társasházak a lehetséges célpontok.

A sikeres rendőri munka, a tucatnyi felderített ügy azonban nem elegendő az illegális fémkereskedelem felszámolásához. A színesfémlopások teljes visszaszorítására a fémátvételi rendszer jelenleg is folyamatban lévő megreformálása megoldást fog jelenteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben