Városlista
2020. január 29, szerda - Adél

Hírek

2015. Június 05. 12:56, péntek | Helyi
Forrás: lvp/önkormányzat

Leálltak a munkák a Csalamádé temetőben – mi lesz a sorsa?

Leálltak a munkák a Csalamádé temetőben – mi lesz a sorsa?

Leálltak a munkálatok a Csalamádé temető felújításán, egy ideje már nem dolgoznak a szakemberek a megszépülésén. Jelenleg félbemaradt a kivitelezés, melyet akár a Honvédelmi Minisztérium is folytatna.

Csalamádé temető felújításával illetve a leálló munkákról az önkormányzat tájékoztatott:
A Csalamádé temető teljes körű felújításával még 2012-ben kereste meg Esztergom Város Önkormányzatát a Tizennégy Oroszlán Kft.. A Kft. felajánlotta, hogy saját költségen teljesen felújítja a temetőt, és öt éven keresztül két parkgondozót is biztosít a Hősök kertje néven megújuló terület rendben tartásához.

A részletes megállapodás kidolgozása többször csúszott, első alkalommal 2013. május 9-e volt a határidő, ami később 2014. szeptember 29-re módosult. Eddigre azonban a Tizennégy Oroszlán Kft. felszámolás alá került, helyébe azonban egy másik cég, a szlovákiai székhelyű Orion Consulting s.r.o. lépett. A képviselő-testület 2014. decemberében hagyta jóvá, hogy a korábbi tervekkel megegyezően immár az Orion Consulting s.r.o. újítsa fel a Csalamádé temetőt. A temető átadásának időpontját előbb 2015. május 9-re tűzték ki, s bár a munkálatok elkezdődtek, menet közben újabb módosítás történt 2015. május 31-re, ám végül tovább csúszik a temető rendbetétele.

Az Orion Consulting s.r.o. ugyan egy darabig szemlátomást jól haladt a munkálatokkal, ám május elején levonultak a munkások a területről. Az önkormányzat hivatalos levélben kért magyarázatot és tájékoztatást, a május közepén kelt levelet a tértivevény tanúsága szerint átvették, válasz azonban a mai napig nem érkezett. Az önkormányzat a válasz birtokában tud majd határozni arról, hogy mi történjen a Csalamádé temetővel, az Orion Consulting s.r.o.-val kötött szerződés azonban rögzíti, hogy a kivitelező köteles mindenképpen helyreállítani a területet.
Fentiekkel párhuzamosan a Honvédelmi Minisztérium még április végén érkezett levelében szintén arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy akár folyamatban lévő, akár tervezett világháborús sírkertfelújítást támogatnának.
Ez alapján tehát az építkezés folytatása minden valószínűséggel megtörténik, kérdés, hogy a mostani beruházóval, vagy a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével. Az önkormányzat – amely számára nem járt költséggel a felújítás – mindent megtesz azért, hogy a Csalamádé temető végre méltó módon őrizze az ott nyugvók emlékét.

Az emlékmű elkészült
A Csalamádé temető felújításával párhuzamosan, ám attól függetlenül a „Békességszerzők és Béke” Orosz Föderáció Alapítvány is jelezte, hogy egy emlékmű kialakításával és egy bronz szoborral hozzájárulnak a sírkert rendbetételéhez. A Sötétkapunál lévő Mindszenty-szobrot is adományozó alapítvány eleget is tett ígéretének: a szintén Vladimir Surovcev által készített szobor, valamint annak talapzata határidőre elkészült. A bronzból készült szobor az I. világháború utáni megbékélést szimbolizálja, az alkotás egy lányt ábrázol kezében koszorúval és pálmaággal. A szobrot – miután az Orion Consulting s.r.o. levonult a területről – az önkormányzat átmenetileg elszállíttatta, mivel az építkezési területen az őrzése nem volt megoldható.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 29. 05:00, szerda | Helyi

Nagyszabású szemétszedési akció várja az önkénteseket!

Nagyszabású szemétszedési akciót szervez február 2-ára a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesület az Esztergom és Tát közötti Sódergödör és a Köteleskomp környékén.

2020. Január 28. 19:27, kedd | Helyi

Kigyulladt egy ház kéménye Pilisszentléleken

Pilisszentléleken egy családi ház kéményében a lerakódott korom gyulladt meg hétfőn.

2020. Január 28. 16:47, kedd | Helyi

Az esztergomi vonalra is jut az új jegykiadó automatákból

Az Esztergom-Budapest vasútvonalon összesen 25 új jegykiadó automatát telepít a tervek szerint a MÁV.

2020. Január 28. 14:08, kedd | Helyi

Kiemelten ellenőriztek az esztergomi rendőrök – Jó pár autóst megbüntettek

Összesen húsz autóst büntettek meg.