Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Április 27. 17:59, hétfő | Helyi
Forrás: (x)

LED-es világítás a növénytermesztésben

LED-es világítás a növénytermesztésben

Manapság egyre nagyobb teret hódít a mezőgazdaságban, a növénytermesztésben, a LED-ek alkalmazása.

A LED-es világítótestek nagyon hatékonyak, és nem mellesleg, jelentősen megnövelik a terméshozamot is. A cikkben a LED-es megoldások, növénytermesztésben történő alkalmazásáról lesz szó.

Miért olyan hatékonyak a LED-ek a növénytermesztésben?

Mindenki tudja, hogyha a kiskertjében elvet valamilyen vetőmagot, akkor a növény növekedéséhez rendszeres öntözésre és napfényre van szükség. Voltaképpen a LED-es megoldások, a napfény hatását „utánozzák”, így nem meglepő, hogy a mezőgazdaságban is egyre több helyen alkalmazzák ezt a növények növekedési ütemének felgyorsítására. Már régebben is használták ezt a technikát, csak éppen a hagyományos világítótestekkel, de ezekkel nem lehetett szabályozni a fényerősséget, éppen ezért nem is voltak annyira hatékonyak, mint a LED-ek. Mivel a LED-es fényforrásokkal energiát takaríthatunk meg és a fényerősség szabályozására is van lehetőség, ezért ezek, sokkal hatékonyabban működnek a növénytermesztésben.

A növényeknek is különböző növekedési szakaszai vannak, így nem meglepő, hogy ezekben az eltérő növekedési szakaszokban, eltérő fényerősségre vágynak. Ezt a különleges igényt, a LED-es világítótestek biztosítani is tudják és még a szín beállítására is van lehetőség, ami szintén befolyással van a növények növekedésére. A legtöbb növény a vörös színt kibocsátó fényt preferálja, hiszen a vörös fény elősegíti a magok csírázását, a virágzást és a termés kifejlődését, növekedését. A növények, döntő többségében a piros és a kék fényt, színspektrumot kedvelik. A gyümölcsök a piros színért vannak oda, míg a pozsgás növények, a kék színt részesítik előnyben, de vannak olyan növények, amelyek mind a két színért odáig vannak.

Mi az a C-LED?

A LED technológiára tehát egyre nagyobb igény van a növénytermesztésben és az üvegházakban. Hiszen különböző fényspektrumokat használnak a különböző igényű növények, termények neveléséhez, termesztéséhez. A C-LED világítótestek különféle beállításokat tesznek lehetővé, hiszen a növények is eltérő színhőmérsékletre és fényforrásra vágynak. A cél az, hogy minél hatékonyabb megoldások szülessenek a termés mennyiségének és minőségének növelése érdekében és ezt a LED - technológia lehetővé is teszi.

Mi is termeszthetünk növényt, akár még a lakásban is



Ma már egyre többen foglalkoznak kertészkedéssel, hiszen ez a tevékenység kikapcsol, és segítséget nyújt a stressz oldásában. Akár még az erkélyen, vagy a teraszon is nevelgethetünk fűszer - és gyógynövényeket, apróbb zöldségeket, és még olyan LED-es lámpát is vásárolhatunk, amely különféle spektrumú fényt bocsát ki, amellyel különféle megvilágítási módszert alkalmazhatunk a növény eltérő növekedési szakaszaiban. Ha már növénytermesztésbe kezdtünk, akkor talán egy LED panel cserét is megejthetünk. Ezeket a LED paneleket mennyezetre szerelhető és süllyeszthető kivitelezésben is megvásárolhatjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.