Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2022. Május 14. 19:41, szombat | Helyi
Forrás: Kemma.hu /24.hu

Légkondi-erdő a társasházakon : Esztergomban megszűnhet?

Légkondi-erdő a társasházakon : Esztergomban megszűnhet?

Az esztergomi házak homlokzatára, külső falára kihelyezett légkondicionáló berendezésekről adott ki szabályzatot a napokban az esztergomi a városvezetés.

Mint az esztergom.hu-n ott olvasható: „Az előírások célja, hogy házaink és utcáink a légkondicionálók üzembe helyezését követően is szépek és biztonságosak maradjanak. Kerüljük el az egyes országokban már kialakult túlzsúfolt, kaotikus utcaképet.”

A héten máris nyári melegre váltott az időjárás, a korábbi évek egyre nagyobb hőmérsékleti rekordokat döntögető kánikuláira gondolva bizonyára sokan fognak bele idén is a légkondicionáló beépítésébe. Ugyanakkor az ingatlanok közterülettel határos falaira kitett berendezések ronthatják a város vagy utcarész esztétikáját. Erről az említett tájékoztató így fogalmaz: „ a homlokzaton klimatizáló berendezést elhelyezni az épület külső megjelenésével összhangban, takartan, illetve építészeti eszközökkel megoldva lehet.”

A szövegben külön felsorolják, hogy melyek esetekben alkalmazható a fenti verdikt. Így akkor, hogy ha „az épület állékonyságát nem veszélyezteti, a homlokzatot nem károsítja, vagy ha az épített környezet értékeinek védelmére vonatkozó (településkép, építészeti érték vagy műemlékvédelmi, továbbá táj- és természetvédelmi) érdeket nem sért. Ugyancsak él a szabályzat arra az esetre, ha „a kivezetés a környezetet bűz-, mérgező, zaj-, rezgés- vagy más káros hatással nem szennyezi, az építmény rendeltetés szerinti használatát nem zavarja, ártalmas mértékű páralecsapódást nem okoz.”

Az előírás szerint társasházak esetében lehetőleg a lapostetőn vagy a teraszon, a közterületről takart módon legyen elhelyezve a kültéri egység. Amennyiben ezekre nincsen lehetőség, az ablak mellett vagy alatt, szintenként ugyanazon a helyen, a homlokzaton egy vonalba kerüljenek a berendezések. Családi házaknál is javasolt a takart kialakítás.

A szabályozásról szóló tájékoztatás idején a műemléki és modernebb épületekkel teli belvárosi területeken egyelőre csak néhány kirívó, a fenti leírásnak nem megfelelő légkondicionálót lehet látni. Ez alapján elmondható, hogy Esztergomban az ingatlantulajdonosok részéről is viszonylag nagyobb a fegyelem és a figyelem a város építészeti esztétikáját illetően.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 17. 13:15, kedd | Helyi

Jankovics János László: Átváltozások című kiállítása a Kapcsolatok Házában

Jankovics János László neoszimbolista festőművész a Dunakanyar egyik festője, Verőcén él és hosszú idő óta szervez csoportos kiállításokat.

2022. Május 16. 10:08, hétfő | Helyi

sCompany ACOUSTIC KONCERT @ Kali

Cégünk alapkőletétele nagyjából a 2019 első felére tehető.

2022. Május 16. 09:58, hétfő | Helyi

Hulladékgyűjtő napok Esztergomban

2022. Május 16. 09:52, hétfő | Helyi

Eltűnés miatt keresik Szegvári Erinát

A Komáromi Rendőrkapitányság az esztergomi születésű fiatal lány eltűnése kapcsán a lakosság segítségét kéri.