Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. November 05. 20:25, kedd | Helyi
Forrás: mti

Legyen Esztergom és Székesfehérvár az augusztus 20-i megemlékezések központja

Legyen Esztergom és Székesfehérvár az augusztus 20-i megemlékezések központja

Esztergom és Székesfehérvár felváltva lehetne az országos ünnepség központja.

Székesfehérvár polgármestere kezdeményezni fogja, hogy amíg az új fővárosi vezetés nem talál méltó helyet Szent István szobrának, addig augusztus 20-án a központi megemlékezéseket az államalapító király városaiban, évente váltva Esztergomban és Székesfehérváron rendezzék meg.

Cser-Palkovics András kedden a közösségi oldalán azt írta, Budapest felelőssége fővárosi szerepéből következően sok területen túlmutat a közigazgatási határain és az egész nemzet iránt fennáll. Ezért megdöbbentőnek, szomorúnak és érthetetlennek nevezte, hogy az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének egyik első napirendje és döntése éppen a Szent István-szobor XIII. kerületi felállítására vonatkozó korábbi döntés felfüggesztése lett.

„A Fővárosi Közgyűlés döntésének fájdalmas üzenete tehát az a nemzet felé, hogy a magyarok fővárosa szimbolikusan elutasítja a magyarok államát megalapító királyt” – tette hozzá.

A polgármester közölte: hiteltelennek tartaná, ha Szent István ünnepén az állami megemlékezéseket a jövőben is Budapesten tartanák. „Az államalapító király többet érdemel annál, hogy az emlékét ápoló állami ünnep központi eseményei egy olyan városban legyenek, amely város vezetői így viszonyulnak történelmi személyiségéhez” – fogalmazott.

Cser-Palkovics András emlékeztetett arra, hogy Székesfehérvár augusztus 20-án hosszú évek óta mindig Szent István szarkofágjánál kezdi a megemlékezést, majd a közgyűlés Szent István lovas szobra előtt tartja ünnepi ülését, ahol mindig pártállástól függetlenül, a nemzeti egység jegyében emlékeznek Szent Istvánra.

A Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára – 24 igen és 2 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett – felfüggesztette a Szent István-szobor elhelyezési munkálatait a XIII. kerületi Szent István parkban. Az előző testület korábban úgy határozott, hogy a park déli részén állítják fel az államalapító király egészalakos szobrát.

Az elfogadott javaslat szerint megvizsgálják a szobor elhelyezését a park más részén, és ha ez nem járna sikerrel, akkor keresnének az alkotásnak egy másik helyet.

Karácsony Gergely előterjesztésében azt írta, a szobor elkészült, de helyi civil szervezetek arra kérték őt, hogy a felállítás tervezett helyét vizsgálja felül a fővárosi önkormányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT