Városlista
2025. december 27, szombat - János

Hírek

2014. November 25. 10:43, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Lekvárfőző üzem indult Szomoron

Lekvárfőző üzem indult Szomoron

Alacsony hőfokon működő, a gyümölcsök vitamintartalmát és ízanyagait megőrző lekvárfőző üzemet indított a Komárom-Esztergom megyei Szomoron a Barack-Virág Kft. - tájékoztatta az ügyvezető az MTI-t.

Kosztka Ernő elmondta, cége kerttervezés és építőipari tevékenység mellett 15 hektáron termel gyümölcsöt. A 30 millió forintos lekvárfőző üzem megépítésre Leader pályázaton nyertek 20 millió forintos támogatást. Az előkészített alapanyagot 300 literes vákuumüstben, 50 fokon főzik ki és hőkezelik. A gyártmányok egyike sem tartalmaz tartósítószert.

A zárt és alacsony hőfokú rendszer révén sikerült elérni, hogy a lekvárok megőrzik magas vitamintartalmukat és eredeti ízüket. Terveik szerint egy évben öt hónapig tudják működtetni a lekvárfőző üzemet, ezalatt félmillió üvegnél több készterméket tudnak előállítani.

Készítményeik a tudatos táplálkozás igényeit kiszolgáló üzletekben találhatók meg, illetve gyártanak nagykiszerelésű lekvárokat, cukrászdák, pékségek részére, valamint Angliába és Németországba exportálnak kisebb mennyiséget.

A Barack-Virág Kft-ben jelenleg 15-en dolgoznak, éves árbevételük 100 millió forint alatt van. Terveik szerint a lekvárfőző üzem beindításával az árbevétel 30 százalékkal növekedhet és ezzel nyereségessé válhat a cég gyümölcstermesztő részlege.

Ezek érdekelhetnek még

2025. December 23. 12:26, kedd | Helyi

Közösségi tapasztalatból lett magyar termékfejlesztés a pajzsmirigybetegségek támogatására

A BLAN Synergy rendszerszintű megközelítéssel, természetes módon egészíti ki a gyógyszeres kezelést

2025. Október 15. 13:56, szerda | Helyi

FÚZIÓ ’25

Öt szervezet részvételével sikeresen lezajlott vármegyénkben az ez évi Fúzió-gyakorlat.