Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Március 06. 17:05, hétfő | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Lemondott Párkány polgármestere a helyi TDM vezetéséről – újabb részletek az égetőkről

Lemondott Párkány polgármestere a helyi TDM vezetéséről – újabb részletek az égetőkről

Lemondott Párkány polgármestere, Szabó Eugen, igaz nem a polgármesterségről, hanem a városi turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) elnökségéről – mindezt sajtótájékoztatón közölte hétfőn a párkányi hivatalban.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a párkányi polgármester változatos stratégia mentén kezeli a tervezett hulladékégető/hulladékfeldolgozó ügyét, mellyel kapcsolatban újat nem közölt hétfői sajtótájékoztatóján sem.
Egyúttal bejelentette, hogy lemond, de nem a polgármesterségről, hanem a városi turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) elnökségéről.

Szabó Eugen az esemény első perceiben arról szólt, hogy szerinte azért kellett most, a legutóbbi után újabb sajtótájékoztatót tartani, mert az eltelt hét napban annyi kérdést intéztek hozzá, hogy, úgy gondolta ez lesz a leghatékonyabb mód, ha újra a média elé tartja a hulladékégetővel kapcsolatos tényállást.

Emellett a HC Logistic cég beadványáról beszélt. Mint kifejtette Párkány legutóbb kiadott állásfoglalásában, melyet határidőre megküldött a pozsonyi környezetvédelmi minisztériumba, elhatárolja magát az adott projekttől és nem támogatja a projekt megvalósítását.

Új fejlemény ebben az ügyben – mondta Szabó Eugen – hogy a környezetvédelmi minisztériumban február 28-án tartottak egy tárgyalást, ahol a minisztérium összegezte a beérkezett állásfoglalásokat, így Párkányét is, és közösen fogalmaztak meg a felek egy négyoldalas határozatot. Ebben a határozatban szabták meg, hogy milyen feltételeket, teendőket kell a HC Logistic nevű cégnek a környezetvédelmi hatástanulmány eljárásban megfelelni, megtennie.

Szabó Eugen hozzátette: a fent említett határozatban az is szerepelt, hogy Esztergom városa és Komárom-Esztergom megyei közgyűlés illetve a kistérség minden települése állást foglalt a tervezett hulladékfeldolgozó megépítése elleni tiltakozásul, illetve ezek a közösségek jelezték, hogy szeretnének kivenni részüket a készülő környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésében. A párkányi polgármester elmondta, hogy egyelőre más új fejlemény ebben az ügyben nincs, egyelőre meg kell várni, hogy ez a minisztériumi határozat megérkezzen, illetve várni kell, hogy a HC Logistic elkészítse az ugyancsak fent említett dokumentumot, majd ha ezek megérkeztek Párkányba, akkor ezek ismeretében egy városi közgyűlést fognak tartani a témában.

Szabó Eugen sajtótájékoztatóján a második téma a Vaso Invest nevű cég szintén párkányi ipari parkba tervezett hulladékfeldolgozó üzemének ügye. A polgármester erről szólva kifejtette, hogy február 21-én érkezett a környezetvédelmi minisztériumból egy dokumentum, amelyben Párkány városát arról tájékoztatták, hogy a beruházó egy környezetvédelmi hatástanulmányt indít. Mivel ez hasonló tevékenységről szól, mint a másik cég (a HC Logistic), ezért Párkány ugyanúgy járt el – mondta Szabó Eugen – mint az előző esetben, tehát az adott városházi hirdetőtáblára kifüggesztették az anyagot, és megküldték a párkányi képviselő-testület tagjainak, illetve ez ügyben képviselő-testületi értekezletet hívtak össze, valamint ugyancsak elküldték a dokumentációt Esztergom városvezetésének. A pákrányi képviselő-testület részéről határozat formájában megjelent egy állásfoglalás, s mivel hasonló tevékenység, mint az előző hulladékfeldolgozó projekt, ezért a párkányi képviselők úgy gondolják, hogy a párkányi lakosság állásfoglalása is hasonló – bár erről nem érkezett semmilyen konkrét reagálás a lakosság részéről – így a párkányi képviselő-testület megfogalmazta állásfoglalását ebben a kérdésben is, mely szerint Párkány városa nem ért egyet ezzel a tevékenységgel, elutasítja ezt a beruházást is, illetve a párkányi állásfoglalásban azt is belevették, hogy a hatóságok vegye figyelembe az esztergomi, illetve magyarországi állásfoglalást is, és vonják bele az eljárásba őket is, mondta Szabó Eugen. A polgármester kiemelte, hogy ezt az állásfoglalást ma, azaz március 6-án elküldték a minisztériumba.

Arra az újságírói kérdésre, hogy min múlik jelenleg, hogy megépül-e a párkányi hulladékégető, a párkányi polgármester elmondta, hogy az ide vonatkozó szlovák törvények értelmében jár el az ügyben a szakminisztérium, ezért ő ezen hatóság felett „nem mer nyilatkozni a minisztérium nevében”. Párkány mint érintett fél szerepel majd az ügyben, ezért a városnak végig lehetősége lesz hozzászólni az ügyhöz, de önállóan nem tudja megakadályozni az eljárást, ugyanakkor Párkány mellett számos település is fellép majd az eljárást folyamán Párkánnyal együtt, amennyiben környezetszennyezésről van szó, sőt maguk a hivatalok sem fognak olyan folyamatokat támogatni, melyek környezetszennyezők, mondta a párkányi polgármester.

További újságírói kérdése Szabó Eugen, a nagy tiltakozást kiváltó hulladékfeldolgozó építése ügye kapcsán többek között elmondta, hogy a szlovák környezetvédelmi minisztériumba időben megérkeztek a megépítés elleni állásfoglalások dokumentációi, így nemzetközi hatástanulmánnyá minősítette a szakhatóság az elkészítendő szakanyagot. A nemzetközi egyezmények által meghatározott ügymenetben szlovák oldalról az ottani környezetvédelmi minisztérium, magyar oldalról a Földművelésügyi Minisztérium szerepel. A két minisztérium közötti kommunikációt jelenleg még akadályozza az, hogy a beruházásról szóló dokumentáció csak szlovák nyelven van meg, a szlovák minisztérium felszólította a HC Logistic-et, hogy fordítassa le magyar nyelvre az anyagot.

A diszfunkciósan hosszúra nyúlt párkányi sajtótájékoztató harmadik pontja arról szólt, hogy Szabó Eugen lemond a városi TDM elnökségéről. Az ügynek ugyancsak terjedelmes szálait a helyi újságírók próbálták néhány furfangosnak éppen nem mondható kérdéssel kibogozni, de a lemondás tényét a városvezető leginkább azzal indokolta, hogy nem látta produktívnak Párkány számára a TDM-ben való részvételt, illetve úgy döntött, hogy az évente a TDM-be befizetendő 34 ezer eurós tagdíjat Párkány hasznosabb dolgokra is tudná fordítani. A kérdések-válaszok sorjázásában az is felmerült, hogy maga a párkányi képviselő-testület még nem döntött a TDM-ből való kilépésről, ezt a polgármester az elnöki posztról való lemondásával igyekszik nyomatékosítani, így ebben az ügyben is folytatás várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.