Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 25. 13:57, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Éles lőszerrel lőtték a tibetieket – több halott

Éles lőszerrel lőtték a tibetieket – több halott

Két halottja, civil sebesültjei és közel 20 rendőri sérültje van az elmúlt két nap tibetiek és rendőrök közötti összecsapásainak a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány tibeti prefektúrájának két településén.

Jelentette a kínai állami média helyi forrásokra hivatkozva.

Kedden a rendőrség új épületét támadták meg a prefektúra székhelyén, Szeda településen – áll a Hszinhua hírügynökség jelentésében. Eszerint a kora délutáni órákban a Molotov-koktélokkal, késekkel és kövekkel támadó tömeg ellen éles fegyvert is használtak, aminek következtében egy ember meghalt, egy megsebesült.

A helyi rendőrség egyik tisztje elmondta: a védelmi fegyvereikkel nem értek célt, nem tudták a tömeget feloszlatni. Az összecsapásban 14 rendőr sérült meg. Ugyanez a rendőr úgy tájékoztatott, hogy a sérülteket kórházba szállították, s a megyében jelenleg csend van.

Rémhír

A Luhuo megyei hétfői zavargásokban egy lázadó meghalt, öt rendőr megsebesült – állítja a Hszinhua, beszámolva arról, hogy több mint száz ember támadta meg a rendőrséget, két rendőr- és két tűzoltóautót megrongáltak, betörtek a közeli boltokba és az egyik bankba, ahol a bankautomatában okoztak kárt. A zavargásokra egy rémhír szolgáltatott alapot, miszerint három szerzetes készült felgyújtani magát, s az összegyűltek meg akarták akadályozni, hogy a holttestük a hatóságok kezébe kerüljön – szól a hírügynökségi beszámoló.

Felhajtás

„Az elszakadási törekvéseket segítő külföldi csoportok törekvései, a szándék az igazság elferdítésére és a kínai kormány hiteltelenítésére nem lesz sikeres” – jelentette ki az eseményekkel kapcsolatban Hung Lej külügyminisztériumi szóvivő. Hozzátette: „A kínai kormány, mint mindig, a jövőben is fel fog lépni a bűnözés ellen, és elszánt a normális társadalmi rend fenntartása tekintetében. A tibeti függetlenséget támogató külföldi erők rémhíreket gyártanak, elferdítik a valóságot és olyan ügyekkel, mint Tibet, hiteltelenítik a kínai kormányt” – hangoztatta Hung, megegyezve, hogy a „rosszindulatú felhajtás sikertelen lesz”.

Visszhang

Külföldi tibeti szervezetek, mint például a londoni székhelyű Free Tibet és az International Campaign For Tibet (ICT) emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt egy évben legkevesebb 16 tibeti gyújtotta fel magát tiltakozásul, s arról adtak hírt, hogy két tibeti meghalt, többen megsérültek a szecsuani összecsapásokban, továbbá hogy Luhuóban a rendőrség körülvette a helyi kolostort, amellyel megszűnt az összeköttetésük.

Az amerikai AP hírügynökség megállapítja, hogy független forrásokból nem lehet a híreket ellenőrizni a biztonsági erők nagyszámú jelenléte és a külvilági kapcsolat hiánya miatt. A hírügynökség megállapítja, hogy Hszi Csin-ping kínai alelnök hamarosan az Egyesült Államokba látogat, s hogy Washington máris aggodalmát fejezte ki az erőszak miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése