Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2020. Április 26. 08:58, vasárnap | PR
Forrás: (x)

Lesz-e még valamikor 320-as euró árfolyam?

Lesz-e még valamikor 320-as euró árfolyam?

Néhány hónappal ezelőtt is feltehettük ezt a kérdést, mert a jelenlegi gazdasági helyzet előtt is gyengülő pályán mozgott a forint.

Ez akkor még egy tudatos monetáris politika velejárójaként, a nagyon alacsonyan tartott kamatok miatt történt. Ekkor még reménykedhettünk is, mivel a 320-as alatti szint előtte egy jó ideig az életünk része volt és úgy gondoltuk, hogy ha a reál kamatok emelkednek, akkor fel is erősödhet a forint.

Néhány hónappal ezelőtt is feltehettük ezt a kérdést, mert a jelenlegi gazdasági helyzet előtt is gyengülő pályán mozgott a forint. Ez akkor még egy tudatos monetáris politika velejárójaként, a nagyon alacsonyan tartott kamatok miatt történt. Ekkor még reménykedhettünk is, mivel a 320-as alatti szint előtte egy jó ideig az életünk része volt és úgy gondoltuk, hogy ha a reál kamatok emelkednek, akkor fel is erősödhet a forint.

Azonban az elmúlt hetek kilátásai nem várt magasságba repítették mind a dollár, mind pedig az euró értékét a forinttal szemben. Az eddig valaha volt legmagasabb dollár árfolyam április 3-án volt, amikor is egy amerikai dollárért több mint 338 magyar forintot kellett adni, míg egy euróért több mint 365 forintot. Ezt egy hónappal megelőzően még csak 336 forintot kellett fizetnünk egy euróért, amelyet akkor azonban nem a “csak” hanem a “már” jelzővel illettünk.

Nem csak a forintot jellemezte ez a nagyon nagy mértékű romlás, százalékosan közel azonos mértékben romlott lengyel valuta, a román lej, vagy akár a a cseh korona is. Megszokott, hogy a negatív hírek hatására a feltörekvő piacok - amelyek magasabb országkockázattal rendelkeznek - devizáitól menekül a tőke, így azok veszítenek az értékükből, az erősebb és stabilabb euróhoz vagy dollárhoz viszonyítva.

Április elején tartott ülésén a Monetáris Tanács a monetáris politikai eszköztár jelentős átalakításáról döntött. Az egynapos hitelkamat 1,85 százalékra való emelésével a kamatfolyosó 1,9 százalékra szélesedett. Ennek hatására megállt a forint árfolyamának zuhanása, megnyugodott a piac, és az euróval szembeni kurzus 350 környékére erősödött vissza. Az április 13-ával indult héten szinte végig a 350-es szintet kerülgette, de átlépni még nem tudta és a hét végére 353-ig pattant vissza a jegyzés. A 350-es szint komoly ellenállásnak bizonyult az utóbbi napokban.

Jogos tehát a kérdés, hogy látunk-e még 320 forint körüli euró árfolyam szintet?

A forint romlás mértékének lassulását támogatta az MNB kamatemelése és a rövid hozamok. Az egynapos kamatláb emelkedése korábban nagy szerepet játszott abban, hogy a forint shortolása nagyon olcsó volt, így nagyon sok esetben spekuláció hatására gyengült a forint. Ezek kívűl már nem Magyarországon a legalacsonyabbak a reálkamatlábak, jelenleg a lengyel alapkamat 0,4%-al alacsonyabb mint a magyar, így ezek hatására a forint valószínűleg a régiós devizákkal nagyobb összhangban fog az elkövetkező időszakban mozogni.

Mivel a kibontakozó gazdasági válság hatásai még nem ismertek - sokan és köztük az MNB is V alakú növekedést vár, de elképzelhető egy hosszabb recessziós időszak is -, ezért az elkövetkező hónapokban jelentős árfolyam ingadozásokra számítanak az elemzők a forint esetében. Hosszabb ideig 345 forint alatti szinteket nem prognosztizálnak az elemzők, arra tekintettel hogy a gazdasági visszaesés az idei évben elkerülhetetlennek látszik és ezek a negatív események fokozottan érintik a forintot is. Ha a Magyar Nemzeti Bank tovább lazíthatna a monetáris kondíciókon, akkor akár 345 alá süllyedhetne a forint euró kurzus. Már tapasztaltuk azt a monteráis politikát amelyben a fokozatosan gyengülő forint támogatja a gazdasági növekedést és segíti az exportot. A nemzetközi piacok negatív hangulatának hatására egy hirtelen és nagy mértékben bekövetkező forint romlást a többletlikviditás elszívásával, illetve a rövid távú kamatok további emelésével kontrollálhat az MNB.

A várakozások szerint 350 körül fog ingadozni az euró forint árfolyam és az év végére, jövő hét elejére térhet vissza tartósan a 345 forint körüli szintre.

Ha megvizsgáljuk a 2008-as pénzügyi válság hatását, akkor azt látjuk, hogy 2008 júniusában a 235-ös árfolyam tartósan emelkedni kezdett és 2019 márciusában, a csúcson 308 forint felett is járt egy euró. Azaz több mint 30%-ot veszített az értékéből a forint az euróval szemben. Ezt követően 2009 augusztusáig hónapról hónapra fokozatosan erősödött a forint egészen a 270-es szintig. Azaz egy hatalmas zuhanást követően képest volt a forint felfelé kapaszkodni de a korábbi szinten többé már nem érte el.

Ha megvizsgáljuk a 2008-as pénzügyi válság hatását, akkor azt látjuk, hogy 2008 júniusában a 235-ös árfolyam tartósan emelkedni kezdett és 2019 márciusában, a csúcson 308 forint felett is járt egy euró. Azaz több mint 30%-ot veszített az értékéből a forint az euróval szemben. Ezt követően 2009 augusztusáig hónapról hónapra fokozatosan erősödött a forint egészen a 270-es szintig. Azaz egy hatalmas zuhanást követően képest volt a forint felfelé kapaszkodni de a korábbi szinten többé már nem érte el.

Címkék: árfolyam, dollár, euró, forint


Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 06. 18:09, hétfő | PR

Itt a nyár, ideje feltenni a rovarhálót az ablakra! De hogyan?

Ha te is utálod a szúnyogok hegedülését hallgatni és reggel a csípések helyét vakarni, itt az ideje, hogy feltedd a rovarhálót az ablakra! De ha nincs kialakított sín, akkor hogyan? A megoldás egyszerűbb, mint gondolnád.

2020. Július 02. 09:00, csütörtök | PR

Az autófóliázás nemcsak tuning, hanem védelem is az autónak

Az UV-sugárzás, a nyári meleg, a kőfelverődések, az illetéktelen tekintetek mind olyan probléma, amire megoldást kínál a professzionális autófóliázás. És ha nem lenne elég, akkor még jobban is fog kinézni tőle az autónk.

2020. Június 20. 10:20, szombat | PR

Van akinek ízlik, és van, aki még nem próbálta!

Az Otthon íze tovább bővül

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.